ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kako migranti vplivajo na turizem v Beli krajini?

Piše: M.K.

Čas objave:
29.05.2019 11:30

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Policisti iščejo storilca, ki sta 20. aprila dvema žrtvama povzročila lahke in hude poškodbe v nočnem lokalu na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani. Policija prosi vse, ki bi imeli koristne informacije, da to sporočijo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2018 za tiste zavezance, ki so informativne izračune prejeli v začetku aprila. Vsi skupaj morajo državi vrniti nekaj več kot 46 milijonov evrov. Kdor je lani med letom plačal previsoko akontacijo dohodnine, pa bo preplačani znesek danes dobil vrnjen na svoj bančni račun. Še ta mesec bo finančna uprava na pošto odpremila še drugi paket informativnih izračunov dohodnine za lani.

KRKA DOMA: Po napovedih Agencije RS za okolje je danes predvsem v južnih in zahodnih krajih mogoče pričakovati močnejše nalive, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Količina dežja lahko pri tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah. Ob obilnem deževju bodo danes in jutri poplavljale nekatere reke, med njimi tudi Krka. Predvsem v jugovzhodni Sloveniji bo do jutri zjutraj padlo še do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Belo krajino je lani obiskalo skoraj 35.000 turistov, kar je skoraj 17 odstotkov več kot predlani. Ustvarili so nekaj več kot 85.000 prenočitev in pri teh glede na predlani zabeležili približno 18-odstotno rast. Okrepil se je tudi delež tujih turistov, ki je lani dosegel skoraj tretjino, hkrati pa se je nekoliko povečala povprečna doba bivanja, ki je dosegla skoraj poltretji dan. Bela krajina je med območji, ki jih obremenjujejo ilegalni migranti. Notranji minister Boštjan Poklukar je včeraj izjavil, da se v Beli krajini, predvsem v občini Črnomelj, policija intenzivno sooča z ilegalnimi prehodi meje. A pri tem gre predvsem za tihotapljenje ljudi preko meje, kar pa, kot je zatrdil, policija uspešno preprečuje. Na območju Bele krajine pa je napovedal tudi postavitev dodatne ograje ob meji.

V Krškem, kjer so februarja sprostili promet po novem savskem mostu, ki so ga zgradili v okviru gradnje tamkajšnje mestne obvoznice, nameravajo sredi junija promet v celoti sprostiti tudi po dobrem kilometru obvoznice mimo tovarne Vipap. Zadnji, južni krak omenjene obvoznice naj bi končali novembra, je napovedal krški župan Miran Stanko.  S končanjem celotne obvoznice bodo razbremenili krško mestno jedro ter tranzitni promet, ki dnevno dosega 10.000 vozil, z glavne posavske prometnice preusmerili na novo mestno obvoznico.

Dve polni dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu je prejšnji konec tedna navdušil novi film z naslovom »Srce se ne boji« o blaženem Alojziju Grozdetu. Igrano-dokumentarni film spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do perspektivnega dijaka ter njegovo tragično smrt. Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo prikazati portretiranca na bolj oseben način. Film je nastal predvsem zaradi izjemne zgodbe, ki jo ponuja Grozdetova biografija. 

Krka ob enih, 29.05.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri