Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Kje na južni meji bodo postavili ograjo?

Piše: M.K.

Čas objave:
11.07.2019 13:05

V informativni oddaji Radia Krka, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  Sever Grčije je sinoči prizadelo neurje z viharjem in točo, ki je trajalo le 20 minut, v njem pa je umrlo 6 ljudi. Umrli so češki par, katerega karavan je odpihnil veter, ruski oče in njegov sin, na katera je padlo drevo, ter romunska ženska in njen otrok, na katera so padle ruševine neke stavbe.

V Sloveniji ob današnjem svetovnem dnevu prebivalstva izstopa zlasti vprašanje staranja prebivalstva. Delež starejših od 65 let bo po projekcijah že sredi tega stoletja predstavljal tretjino prebivalstva. V Evropski uniji je 1. januarja sicer živelo 513,5 milijona ljudi, kar je dober milijon več kot leto prej. Povečanje števila prebivalcev je posledica priseljevanja, medtem ko je bil naravni prirast lani že drugo leto zapored negativen.

KRKA DOMA:  Ministrstvo za javno upravo je novi javni naročili za dobavo in postavitev ograje na meji s Hrvaško, torej tudi na območju Bele krajine, oddalo srbskemu podjetju Legi-SGS. Za dobrih 40 kilometrov ograje bodo odšteli 4,8 milijona evrov.  Postavitev začasnih tehničnih ovir poteka skladno s sprejetim načrtom, ki je označen s stopnjo tajnosti, zato podrobnejših informacij ne morejo posredovati. So pa zatrdili, da jih postavljajo tam, kjer je to nujno potrebno zaradi preprečitve nezakonitih prehodov državne meje in zavarovanja ljudi in premoženja, ponekod pa jih zamenjujejo zaradi poškodovanja. Konkretno kdaj, kje in v kakšnem obsegu, pa se odloča na podlagi konkretnih ocen in predlogov slovenske policije.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja, medaljo za zasluge je ob tej priložnosti prejel Dragutin Križanić za dolgoletno delovanje na področju glasbenega šolstva v Brežicah ter za obuditev in razširjanje tamburaštva. Dragutin Križanić ves čas svojega profesionalnega glasbenega dela tudi komponira. Ustvarja novo glasbo ter prireja skladbe za tamburaško igranje in pevske zbore. Napisal ali priredil je več deset skladb, številne so se uvrstile tudi v redne repertoarje drugih tamburaških sestavov.

Danes se začnejo Novomeški poletni večeri. Selijo jih nazaj domov, na teraso pred knjigarno Goga, v juliju in avgustu bodo potekali ob četrtkih in tudi kakšno soboto vmes. Vstopnine spet ne bo, kot vedno bodo gostili mojstre pisane, govorjene besede in vrhunske glasbenike. Nocoj ob 20. uri bo pogovor o knjigi Vsem naj bom neznan. Gre za nekaj malega manj kot 2000 strani do sedaj neznane ustvarjalne dediščine Srečka Kosovela. Gosta literarnega večera bosta Miklavž Komelj, urednik knjige in spremnih esejev ter  moderatorka Mateja Kralj poznavalka in vodja Kosovelove sobe v Sežani. Ob 21.30 uri bo sledil koncert: Talita Sofija Komelj (sopran) in Urban Stanič (pianist). 

Krka ob enih, 11.07.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri