reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Šent tudi v Novem mestu za boljšo kakovost življenja

Piše: M.K.

Čas objave:
09.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Svetovna poštna zveza je na kongresu pred 50. leti današnji dan razglasila za svetovni dan pošte, v spomin na 9. oktober 1874, ko je bila v Švici ustanovljena ta organizacija. Prav danes pa bodo pri nas zaključili dobrodelno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe, v sklopu katere so zbirali šolske potrebščine in finančne prispevke za otroke iz socialno ogroženih družin. Letos so zbrali 21.700 šolskih potrebščin in 7960 evrov nakazil.

Bela hiša je včeraj pisno obvestila demokratske kongresne voditelje, da ne more sodelovati v preiskavi pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki da je nezakonita. Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je zapisal, da preiskava nima legitimne ustavne osnove, ni poštena in nima osnovnih procesnih zaščit.

KRKA DOMA: Slovensko združenje za duševno zdravje, je neprofitna in nevladna organizacija, katere osnovno poslanstvo je psihosocialna rehabilitacija oseb s težavami v duševnem zdravju. Društvo deluje že 25 let, v Novem mestu pa 15 let. S strokovnim delom poskušajo uporabnikom pomagati pri premagovanju posledic stigmatizacije, ki pogosto spremljajo duševno bolezen – osamljenost, brezposelnost, izoliranost in težave pri ustvarjanju socialne mreže. Jutri bodo poleg svetovnega dneva duševnega zdravja v novomeškem dnevnem centru na Kandijski cesti 5, obeležili tudi 15 let delovanja. Dogajanje se bo začelo ob 9.30 uri, druženje pa bo potekalo ves dan.  Z obiskovalci bodo skupaj obujali spomine na pot, ki so jo prehodili.  

Občina Grosuplje je bila v sodelovanju s partnerji uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev za projekt Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov. Za projekt bo večino sredstev prispevala EU. Projekt je vreden dobrih 8 milijonov evrov. Sofinanciranje EU znaša 60 odstotkov, sofinanciranje države 20 odstotkov še 20 odstotkov pa predstavlja lastni delež. Partnerji bodo projekt začeli izvajati 1. novembra, trajal bo do 31. decembra 2026. 

Medobčinska inšpekcija in redarstvo Bele krajine je lani v vsej Beli krajini izdala 764 plačilnih nalogov, izrekla 3.039 ustnih in pisnih opozoril in izdala 40 ustnih odredb. To pa je manj kot leto prej. Vendar se občine med seboj razlikujejo. Medtem ko je bilo v črnomaljski in metliški lani ukrepov res manj, se v semiški njihovo število povečuje. Kot poroča Dolenjski list, najpogosteje parkirajo na pločnikih in prehodih za pešce v črnomaljski občini, v metliški pa je najpogostejša kršitev prometnih predpisov neupoštevanje prometne signalizacije. Sicer pa so v črnomaljski občini lani zaznali 189 kršitev prometnih predpisov, v metliški 98, v semiški pa le 12. Medtem ko so lani v črnomaljski občini izterjali za skoraj 15.000 evrov glob, so jih v metliški izterjali 3.400 evrov, medtem ko je bilo v semiški občini za 680 evrov glob. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 09.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri