mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Sladkorna bolezen vpliva tudi na zdravje oči

Piše: M.K.

Čas objave:
24.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vse več Hrvatov se odpoveduje hrvaškemu državljanstvu, zaradi dela in študija v drugih državah. Največ zahtev za izpis iz hrvaškega državljanstva so vložili zaradi pridobitve državljanstev Nemčije in Avstrije, sledita Slovenija in Norveška.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja čebelarje poziva k čimprejšnji oddaji vloge za finančno pomoč za nadomestilo škode, ki so jo utrpeli zaradi slabih vremenskih razmer. Izpad letine je približno 60-odstoten, krojila so jo temperaturna nihanja ter neurja z velikimi količinami dežja, vetra in toče. Agencija vloge zbira do ponedeljka, 28. oktobra.

KRKA DOMA: Na svetu je 39 milijonov slepih oseb, 246 milijonov oseb pa ima eno od oblik vidnih okvar. Število odraslih slepih in slabovidnih oseb, še zlasti po 50. letu starosti, narašča. V očesni ambulanti novomeške bolnišnice pregledajo in oskrbijo letno 17.000 pacientov ter opravijo 800 operacij katarakt. Letno beležijo tudi 1600 obiskov v programu zdravljenja starostne degeneracije makule in 6000 obiskov v programu presejalnega testiranja diabetikov za diabetično retinopatijo.  Ambulantni program izvajajo v specialističnih ambulantah v bolnišnici ter v petih zunanjih ambulantah in optikah v Novem mestu, Šentjerneju, Senovem in v Metliki.

Mestna občina Novo mesto letos prvič sofinancira petdeset odstotkov cene sterilizacije in kastracije lastniških mačk, za kar je zagotovila še dodatna sredstva. Občina je k akciji sofinanciranja pristopila v začetku oktobra in je sredstva povečala zaradi nadaljnjega spodbujanja odgovornega lastništva živali. Storitve izvajajo v veterinarski ambulanti Buba, na Ljubljanski cesti 27 v Novem mestu. Na eno prebivališče pripadata dve storitvi, akcija sofinanciranja pa traja do 30. novembra oz. do porabe razpoložljivih sredstev. 

Dva od treh voznikov, ki se vozijo po slovenskih cestah, danes ne bi opravila vozniškega izpita. Tako bi lahko sklepali iz rezultatov spomladanske Turneje mobilnosti po različnih slovenskih mestih, na kateri so vozniki svoje vozniške spretnosti preizkušali na simulatorju vožnje Drajv. Učitelj vožnje, ki jih je spremljal, je namreč ocenil, da bi le 33% testiranih voznikov opravilo vozniški izpit. Zato pod okriljem preventivne akcije Skupaj za prometno varnost jeseni nadaljujejo Turnejo mobilnosti.  V preventivni akciji bodo preverili, kako se znajdejo v različnih kritičnih situacijah in kako na njihovo vožnjo vplivajo moteči dejavniki, kot so na primer mobilni telefoni. Turneja mobilnosti jutri prihaja v Posavje, kjer bodo s pomočjo sodobnega Drajv simulatorja ob 11. uri pred Qlandio Krško testirali, kakšni vozniki so Posavci. 

VREME ZA REGIJO: Jutri bo precej jasno, zjutraj in dopoldne se bo ponekod po nižinah zadrževala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, čez dan se bo ogrelo od 19 do 23 stopinj. Dežurni prognostik z Agencije za okolje Andrej Velkavrh pa pojasnjuje, kdaj bomo dobili sneg.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 24.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri