kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V krški nuklearki zaključili remont

Piše: M.K.

Čas objave:
30.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Policija voznike poziva, naj čim prej zamenjajo letne pnevmatike z zimskimi, čeprav je do 15. novembra še dobra dva tedna. Opozarjajo, da čeprav še ne sneži, se s kombinacijo nizkih temperatur, megle ter mokre ceste vsak dan bolj približujemo pravim zimskim razmeram.

Sredi letošnjega leta je bilo prvič v več kot 160-letni zgodovini, odkar imamo zanesljive podatke o prebivalstvu zdajšnjega ozemlja Slovenije, med prebivalci Slovenije več moških kot žensk. Prebivalstvo Slovenije je tako 1. julija letos sestavljalo 1.045.835 moških in 1.043.475 žensk.

KRKA DOMA: Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po skoraj enomesečni remontni zaustavitvi in odklopu iz omrežja vnovič pognali in včeraj priklopili ter uskladili z električnim omrežjem. Po preverjanjih delovanja elektrarne na nizki moči bodo postopoma zviševali njeno moč. Med remontom so izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme.  Predsednik uprave Neka Stane Rožman je ob napovedi remonta ocenil, do bodo njegovi stroški predvidoma ostali na ravni prejšnjih remontov, ki so v povprečju stali približno 100 milijonov evrov, nuklearka pa bo omenjeni strošek pokrila sama. 

Občina Semič je v ponedeljek, 28. oktobra, ob praznovanju občinskega praznika, v Kulturnem centru v Semiču, pripravila osrednjo proslavo. Slavnostna govornica je bila županja občine Semič Polona Kambič, ki je izpostavila aktualno leto in naloge, ki so bile opravljene. Krona njihovih prizadevanj je obnovljena Muzejska hiša v Semiču, na katero so zelo ponosni.  Podelili so tudi diplomi ter plaketi občine Semič. Diplomi za leto 2019 sta prejela Štefan Rauh za dolgoletno prostovoljno delo v korist občine Semič in pohodniška ekipa Tempo ob svoji 10. obletnici velikih pohodov. Plaketi pa sta prejela Javni zavod Kulturni center Semič, ki je bil ustanovljen 2008, s tem pa je bil odprt tudi najsodobnejši kulturni objekt v Beli krajini, in Anton Kastelic za izjemno, požrtvovalno in nesebično pomoč po požaru na Osolniku.

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu, so sinoči odprli zgodovinsko razstavo En krompir, tri države - Okupacijske meje na Dolenjskem 1941-1945. Razstava med drugim predstavlja čas, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir leta 1941 posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo. Soavtorica razstave in kustosinja Dolenjskega muzeja Marjeta Bregar je pojasnila, da se je po pričevanju 102-letnega Viktorja Mikliča iz Mačkovca "to s krompirjem" dogajalo na isti njivi, istega leta in v treh državah.  Razstava bo na ogled do 1. decembra.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Blaž Šter napoveduje, da se bo jutri meja sneženja še nekoliko znižala. Padavine bodo vztrajale še zjutraj in dopoldne. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 30.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri