900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Krško

AVDIO: Krka ob enih - Arhitekti Glavnega trga dobili mednarodno priznanje

Piše: M.K.

Čas objave:
28.11.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Zimska neurja, ki se od začetka tedna z območja Skalnega gorovja na zahodu ZDA širijo po severnem delu države proti vzhodni obali, in povzročajo težave ravno v času, ko se je več deset milijonov Američanov odpravljalo na pot k domačim, ali na dopust za današnji praznik dneva zahvalnosti. Po ZDA je bilo več prometnih nesreč, najmanj ena oseba je umrla, okrog 1000 poletov je bilo odpovedanih ali pa so imeli krepke zamude.
Konec tega tedna bodo zaznamovali slovesni prižigi prazničnih lučk, ki simbolično naznanjajo vstop v praznični december. Ta vstop bodo v več občinah popestrili z zabavnimi in kulturnimi prireditvami, ki se bodo vrstile vse do konca leta. S prižigom praznične razsvetljave ponekod odpirajo tudi drsališča in praznične sejme.

KRKA DOMA: Projektantska ekipa arhitekturnega biroja Atelier arhitekti je za prenovo mestnega jedra prejela mednarodno častno priznanje Piranesi 2019.  Nagrado vsako leto podeljujejo v sklopu Piranskih dni arhitekture, pri izboru pa sodeluje mednarodna žirija uglednih strokovnjakov s področja arhitekture. Po nagradi Turistične zveze Slovenije, je projekt tako dobil novo potrditev tudi v mednarodnem arhitekturnem prostoru. Mestna občina Novo mesto je namreč sredi tega meseca, v Ljubljani na zaključni slavnostni prireditvi vseslovenske akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, prejela 1. nagrado v kategoriji mestna jedra. Župan Gregor Macedoni je nagrado prevzel za prenovljeni Glavni trg z okolico.

V Krškem poteka preventivni projekt Mar nam je za skupnost, ki obsega ureditev degradiranih območij z novimi vadbenimi površinami in ukrepe za zdravo skupnost. Z njim želijo doseči tudi večjo vključenost mladih in žensk. Pri tem bo poudarek na ranljivih skupinah občanov.  Med drugim načrtujejo vadišča in drsališče v Krškem, ki jih bodo uredili tako, da bodo primerni tudi za invalide. Nove fitnes naprave načrtujejo še v Radečah in Bistrici ob Sotli. Celoten 20- mesečni projekt bo stal nekaj manj kot 220.000 evrov.

V Beli krajini, ki ji je Slovenska turistična organizacija med postopkom obnovitve znaka turističnega območja zelene sheme slovenskega turizma
podelila zlato priznanje Slovenia Green Destination, se zavedajo pomanjkljivosti na tem področju. Hkrati so ocenili, da ima Bela krajina sicer največ "rezerv" na področju okolja in na področju poslovanja turističnih podjetij ter pristavili, da so se že lotili tovrstnih usposabljanj in izobraževanj ter da jih nameravajo še okrepiti.  Slovenska turistična organizacija bo priznanje Beli krajini uradno podelila maja prihodnje leto. 

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Blaž Šter napoveduje, da se bo jutri razjasnilo. Obeta se tudi sonce. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 28.11.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri