mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

KRKA OB ENIH

AVDIO: Krka ob enih - Dobrodelna dražba Rdečega križa Novo mesto

Piše: M.K.

Čas objave:
03.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Sredi novembra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zabeležili nov primer ošpic pri odrasli osebi, ki se je okužila v tujini. Zbolelo je še pet odraslih, ki so bili z bolnikom v stiku v času njegove kužnosti. Konec novembra so nato zabeležili še en primer ošpic, ki pa ni povezan s primeri iz obravnavanega izbruha. V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. 

Argentinski nogometaš Lionel Messi je dobitnik zlate žoge za leto 2019, nagrade, ki jo za najboljšega nogometaša tradicionalno podeljuje francoska revija France Football. Slavnostna podelitev je bila v Parizu. Messi je priznanje osvojil prvič po letu 2015 in šestič skupno, s čimer je prehitel tekmeca zadnjega obdobja Ronalda, ki ima pet zlatih žog. Lani jo je dobil Luka Modrić. 

KRKA DOMA: Območno združenje Rdečega križa Slovenije Novo mesto jutri pripravlja dobrodelno dražbo 10 umetniških del. Tako bodo zbirali sredstva za plačilo položnic za najnujnejše življenjske stroške in za šolske potrebščine. Po eno sliko je darovalo sedem umetnikov: Alojz Konec, Jože Kumer, Jože Marinč, Jožica Medle, Andreja Schwenner, Janko Orač in Igor Obradinović. Tri slike sta podarila dva donatorja.  To je le ena od mnogih ganljivih zgodb. Ljudi, ki potrebujejo pomoč Rdečega križa je ogromno, zato vas vabijo, da sodelujete na dražbi in z nakupom umetniškega dela obogatite tako svoje poslovne ali zasebne prostore, kakor tudi Sklad za pomoč ljudem v stiski. Dražba bo jutri, 4. decembra 2019 ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine, slike bodo razstavljene v Galeriji Kocka. Prosijo tudi, da jim sporočite, za katere slike se zanimate in kdo bo sodeloval na dražbi. Več tukaj.

V Novem mestu v tem tednu začenjajo prva dela za ureditev območja gradišča Marof. Ob in na Marofu nameravajo urediti arheološko tematsko pot in hkrati prenoviti Kettejev drevored, ki objema del njegovih utrjenih nasipov in mesto povezuje s sosesko Bršljin. Na območju gradbenih del bo prehod tam možen le zunaj delovnega časa, ob koncih tedna in med prazniki. Hkrati z urejanjem Kettejevega drevoreda bo potekala prenova tamkajšnjega vodovodnega in elektro-energetskega omrežja. Nekatera drevesa so bila stara več kot 150 let, kar je predvidena življenjska doba divjega kostanja. Predvidoma bodo zamenjali in nato zasadili sadike 17 dreves, pri ostalih pa opravili potrebno nego. Na bršljinski strani drevoreda naj bi zamenjali še osem mlajših dreves in jih dodatno zasadili 10.Prehodnost Kettejevega drevoreda bo zaradi del otežena.

Kulturni center Semič je bil prejšnji konec tedna v znamenju zanimive glasbene kombinacije. Predstavil se so Tamburaškii orkester Carmen Cord Metlika s koncertom  We Will rock you- tamburaški rock´n roll. Tamburaški orkester deluje 15 let. Carmen Cord po latinsko pomeni pesem strune. Orkester ima dolgo zgodovino nastopov. Sodeloval je že S pomembnimi glasbeniki kot so Oliver Dragojevič, Dan D in Irena Tratnik. Priredbe pesmi za tamburaški orkester so pripravili sami. Orkester vodi Matej Matkovič, na odru pa so se predstavili tudi mladi belokranjski vokalisti. Med drugim so zaigrali pesmi skupin The Queen, Rolling Stones, Jon Bon Jovi, Adele,Tine Turner in druge znane uspešnice.

VREME ZA REGIJO
Vremenska napoved Agencije za okolje: Jutri bo precej jasno, na jugovzhodu pa občasno tudi pretežno oblačno. Zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah v notranjosti megla. Zjutraj bo od -7 do 0, čez dan 0 do 4 °C. V četrtek se bo po nižinah v notranjosti večji del dneva zadrževala megla. V petek bo po nižinah, po jutranji megli nekaj sonca. Topleje bo.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 03.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri