kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Sprejem prostovoljcev v prenovljenih prostorih Škofijske karitas

Piše: M.K.

Čas objave:
05.12.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Otroke bo ponoči obiskal Miklavž in jim v nastavljenih peharjih pustil drobna darila. Ponekod bodo že danes popoldne potekali Miklavževi sprevodi in druge prireditve, na katerih bo nastopil lik sv. Miklavža. Na Glavnem trgu v Novem mestu bo miklavževanje s prižigom lučk, danes ob 17. uri.

Danes obeležujemo svetovni dan tal, s katerim želi Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) opozoriti na njihov izreden pomen. Letošnji slogan Stop eroziji tal, zavarujmo našo prihodnost! izpostavlja pomembnost ohranjanja zdravih ekosistemov in dobrobiti ljudi. 

KRKA DOMA: Novomeški župan Gregor Macedoni je v prenovljenih prostorih Škofijske karitas v začetku tega tedna sprejel prostovoljce iz 34 društev, ki delujejo na različnih področjih v novomeški občini. Zahvalil se jim je za prizadevno delo, predanost, za plemenita dejanja in podporo skupnosti in institucijam. S krajšo slovesnostjo so obeležili tudi prihajajoči mednarodni dan prostovoljstva, ki ga praznujemo vsako leto 5. decembra. Škofijska Karitas Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije in letno z različno pomočjo v povprečju pomaga približno 10.000 ljudem, je v mansardi škofijskega Baragovega doma v novomeškem Šmihelu, prejšnji teden dobila nove prostore. Njihova prenova je novomeško škofijo stala približno 150.000 evrov. Generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Gregor Vidic je povedal, da novi prostori pokrivajo 270 kvadratnih metrov, ob njihovi ustaljeni praksi, pa jim bodo omogočili še dodatne dejavnosti.  Pri svojem delu se opirajo na pomoč 700 rednih in občasnih prostovoljcev. Zadnja leta sicer opažajo krepitev osebnih stisk. Karitas je dobila tudi svoj vhod, do njenih novih prostorov pa vodi tudi dvigalo, tako da so ti dostopni tudi gibalno oviranim. Škofijska Karitas Novo mesto ta na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju združuje 30 podružnic.

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v zgodnjih večernih urah in v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar. S Policijske uprave Novo mesto, zato občane pozivajo, da jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše. Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto še vedno najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma, policisti svetujejo, naj jih o tem takoj obvesti na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Jaka Jerina je z avtorsko skladbo z naslovom Mirna, zmagal na letošnjem tekmovanju World Projects Composition Competition. Skladba Mirna za simfonični orkester je bila krstno izvedena 11. junija letos v eni najbolj akustičnih dvoran na svetu – v sloviti Carnegie Hall v New Yorku. Med poslušalci je bil tudi njen avtor, akademski glasbenik in profesor glasbe, Jaka Jerina. Po devetih letih dela na Glasbeni šoli Vrhnika, je v prejšnjem šolskem letu nadomeščal odsotno učiteljico glasbe na Osnovni šoli Mirna, kjer je vodil tudi otroške pevske zbore, v katerih je mlade pevce in pevke spodbujal k ustvarjanju avtorskih pesmi, z nekaterimi so se predstavili na lanski tradicionalni prireditvi Mirna poje. 


VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Brane Gregorčič o tem, ali bo Miklavž rabil kakšen dežnik? 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 05.12.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri