900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih – Pozor, na cestah so šolarji!

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
02.09.2019 12:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" je bila danes z vami Renata Mikec.

SVET NA KRKI:  Najprej poročamo o poslanici predsednika Boruta Pahorja ob prvem šolskem dnevu. Šolarjem ob vsem novo pridobljenem znanju svetuje, da razmišljajo s svojo glavo. Sicer pa je bil prvi šolski dan danes za okoli 261.500 slovenskih šolarjev. Med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od katerih jih bo 20.840 v šolo sedlo sploh prvič.

Požar v skladišču peletov v Šentjanžu pri Dravogradu, ki je izbruhnil v noči na nedeljo, je bil podtaknjen, policisti pa še naprej zbirajo obvestila. Ob koncu tedna pa je zagorelo tudi v sušilnici hmelja v Kapli na območju Žalca. Ogenj pa je povzročil za okoli 40.000 evrov gmotne škode.

Orkan Dorian, ki je se je včeraj okrepil v najvišjo - peto stopnjo in dosegel Bahame, se zdaj bliža ameriški obali. Danes naj bi tako dosegel Florido, prebivalce pa so evakuirali vzdolž celotne obale v Južni Karolini. Včeraj so vetrovi pihali do 300 kilometrov na uro. Gre za najmočnejši orkan, ki je kdajkoli prizadel to otočje.

KRKA DOMA: Na prvi šolski dan smo obiskali novomeško Osnovno šolo Grm. Po besedah ravnateljice Zdenke Mahnič je tam prvič prestopilo šolski prag tudi 75 prvošolčkov.

Prejemnica nagrade Novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze lanskega leta je Vesna Lemaić za zbirko Dobrodošli, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Sicer pa so bili za 2 tisoč evrov vredno nagrado v sklopu Goginega festivala kratke zgodbe, poleg Vesne Lemaič z zbirko Dobrodošli, nominirani še Miha Mazzini s Pohlepom, Andrej Tomažin z Anonimno tehnologijo in Andrej Blatnik z Ugrizi.

Novomeško mestno jedro pa ima novo pridobitev, saj je zaživela tako imenovana Escape Room oziroma soba pobega. Projekt sofinancira Mestna občina Novo mesto z razpisa za sofinanciranje programov za oživljanje mestnega jedra.

Podrobneje o vsem v oddaji »Krka ob enih«.

Krka ob enih, 02.09.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri