Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO&FOTO: Zdravstveni dom Črnomelj bo dobil prizidek

Piše: M.K.

Čas objave:
28.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  Za učence in dijake se danes uradno začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu. Okoli 188.000 osnovnošolcev in 74.000 srednješolcev se bo s počitnic v šolske klopi znova vrnilo 4. novembra. Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice, ker so v času jesenskih počitnic pobirali krompir.

Slovenija je letos pridobila na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja. Na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 190 državami na svetu zasedla 37. mesto, potem ko je bila lani 40. Na prvih dveh mestih sta ostala Nova Zelandija in Singapur.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Mariboru včeraj premagala Srbijo s 30:24. Do odhoda na Švedsko, kjer se bodo v skupinskem delu v Göteborgu pomerili s Švedi, Poljaki in Švicarji, bodo 4. in 5. januarja odigrali še dve tekmi s Črnogorci.

KRKA DOMA: Črnomaljska občina je z izbranim izvajalcem prejšnji konec tedna podpisala pogodbo za gradnjo južnega prizidka tamkajšnjega zdravstvenega doma. V njem bo nove prostore predvidoma konec prihodnjega leta dobil črnomaljski center za krepitev zdravja. Gradnja prizidka bo stala nekaj manj kot 800.000 evrov, naložbo bo delno podprl evropski sklad za regionalni razvoj. Zdravstveni dom Črnomelj, ki pokriva primarne zdravstvene potrebe nekaj manj kot 19.000 ljudi, predvsem z območja občin Črnomelj in Semič, ima 110 zaposlenih. Z majsko zaposlitvijo dodatnega zdravnika družinske medicine so sicer "programsko pokriti", da bi dodatno razbremenili svoje delo pa iščejo še dva dodatna zdravnika družinske medicine.

Nekdanje neurejeno avtomobilsko parkirišče z zelenim pasom ob izlivu potoka Težka voda v Novem mestu, ki so ga začeli preurejati konec junija, bo prihodnje dni dokončano. Pogodbeni rok za izvedbo del poteče konec meseca. Glavna dela so končali, namestiti morajo le še klopi in pridobiti uporabno dovoljenje. Po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija na občini načrtujejo od parkirišča ob Težki vodi tudi pot za pešce, ki bo omenjeno območje bolje povezala z bližnjim Šmihelom. Novomeško občino bo naložba stala nekaj več kot 220.000 evrov, obsega pa ureditev 38 parkirnih mest, od tega bosta namenjeni invalidom in dve električnim avtomobilom.

Krški svetniki so na redni seji prejšnji teden potrdili rebalans proračuna tekočega leta in po prvi obravnavi še osnutek proračunov za prihodnji leti. Po sprejetem rebalansu prihodki letošnjega proračuna znašajo skoraj 44 milijonov in odhodki skoraj 41 milijonov evrov. Krški župan Miran Stanko je med večjimi načrtovani naložbami prihodnjega leta izpostavil prenovo in hkratno gradnjo prizidka gasilskega doma krških poklicnih gasilcev in prostovoljnih gasilcev z Vidma ob Savi,
gradnjo prizidka krške Valvasorjeve knjižnice, novega otroškega vrtca na Senovem in končanje gradnje prizidka ter prenove kuhinje na Osnovni šoli Koprivnica. Občina med drugim načrtuje tudi modernizacijo občinskih cest, ureditev kolesarskih povezav Krško-Kostanjevica na Krki in Krško-Sotelsko-Brestanica.

Načrtujejo tudi izgradnjo mrliške vežice na Stranjah, namakanje kmetijskih zemljišč, program namakanja Kalce-Naklo in komunalno infrastrukturo Veliki Podlog. Stanko je kot novost prihodnjega leta navedel še projekte v okviru participativnega proračuna. Gre za 26 predlogov občanov in drugih pobudnikov, ki so jih izglasovali med 50 prispelimi predlogi.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 28.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri