gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Novo mesto

Hudo poškodovana potnica

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
08.04.2019 10:41

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 153 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 615 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, pet prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 25 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.

Dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozila. Posredovali so zaradi 21-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST
Hudo poškodovana potnica
6. 4. ob 10.26 se je zgodila prometna nesreča v Boštanju. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov je voznik osebnega avtomobila Audi A7 vozil po glavni cesti iz smeri Boštanja proti Zidanem Mostu. Med srečanjem s tovornim vozilom, ki je pripeljal iz nasprotne smeri, naj bi s tovornega vozila na avtomobil padel kos asfalta, ki je prebil vetrobransko steklo in zadel 62-letno potnico, ki je sedela na prednjem sedežu. Hudo poškodovano žensko so reševalci odpeljali v bolnišnico, od tam pa v UKC Ljubljana. Okoliščine nesreče policisti PPP Novo mesto še preiskujejo.

Prometna nesreča v Novem mestu
5. 4. okoli 7.30 so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v krožišču na Andrijaničevi cesti. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila 19-letna voznica osebnega avtomobila, ki je zaradi neprimerne varnostne razdalje trčila v avtomobil, ki ga je vozil 26-letnik. Oba lažje poškodovana udeleženca nesreče so reševalci odpeljali v bolnišnico. Povzročiteljici so policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

S ceste zaradi neprilagojene hitrosti
O prometni nesreči na Poganški cesti v Novem mestu so bili policisti obveščeni 5. 4. nekaj po 11.30. Ugotovili so, da je 18-letna voznica začetnica vozila osebni avtomobil iz smeri Metlike proti Novem mestu. Na Poganški cesti je zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drevo. Voznica se je v nesreči lažje poškodovala.

5. 4. popoldne je v Selah pri Dobovi 57-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in z vozilom obstal ob železniških tirih. Železniška proga je bila za nujno potreben čas za odstranitev vozila zaprta, policisti pa so med postopkom ugotovili, da je povzročitelj nesreče vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,71 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

O prometni nesreči z udeležbo kmetijskega traktorja so bili krški policisti obveščeni 6. 4. okoli 19.30. Po prvih ugotovitvah je 47-letni voznik vozil kmetijski traktor s pripeto prikolico. V ovinku je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil. V nesreči sta se lažje poškodovala voznik in 10-letni potnik, ki je sedel na sedežu za potnika in je bil pripet z varnostnim pasom. Policisti okoliščine nesreče še preiskujejo.

Povzročitelj nesreče odklonil preizkus alkoholiziranosti
V noči na 6. 4. se je zgodila prometna nesreča na cesti med Novim mestom in Otočcem, pri odcepu za Lešnico. 36-letni voznik osebnega avtomobila je izgubil oblast nad vozilom zapeljal s ceste in trčil v prometno
signalizacijo. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Izdali so mu plačilni nalog in o odklonu preizkusa z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se v tem primeru voznik motornega vozila kaznuje z globo najmanj 1200 evrov, izreče se mu tudi 18 kazenskih točk.

Voznica pod vplivom alkohola
V noči na 7. 4. so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v kraju Potok. Ugotovili so, da je 19-letna voznica začetnica vozila iz smeri Straže proti Novem mestu. V kraju Potok je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubila oblast nad vozilom, z avtomobilom prebila varnostno ograjo in trčila v drevo. Lažje poškodovano voznico so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je voznica vozila pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imela 0,64 miligramov alkohola. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja
Med kontrolo prometa v Gumberku so novomeški policisti 6. 4. dopoldne ustavili 56-letnega voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,26 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.


Na mejni prehod z 2,4 promili alkohola
Na mejni prehod Metlika je v noči na 8. 4., na vstop v Slovenijo, pripeljal voznik osebnega avtomobila, državljan Hrvaške. Policisti so opravili mejno kontrolo in vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,16 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in napisali obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA
Vlomi in tatvine
V Stražnjem vrhu je med 3. 4. in 5. 4. nekdo vlomil v garažo počitniške hiše in odtujili litoželezni kamin. Lastnika je oškodoval za 1200 evrov.

V kraju Velike Poljane na območju Škocjana je 5. 4. zvečer neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Našel in odtujil je denar in nakit ter lastnike oškodoval za več kot 3000 evrov.

V noči na 6. 4. so v Novem mestu neznanci z več ulic odtujili deset pokrovov jaškov. Pristojne službe so kraje zavarovale, okoliščine pa policisti še preiskujejo.

Krški policisti so bili v noči na 7. 4. obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo v Mrtvicah. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je kamero in povzročil za okoli 2500 evrov škode.


MEJNE ZADEVE IN TUJCI
Nezakoniti prehodi državne meje in poskusi izmika mejni kontroli
Policisti PMP Obrežje so 5. 4. med opravljanjem mejne kontrole na vstopu v Slovenijo na tovornem vozilu turških registrskih oznak izsledili pet tujcev, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli. Štiri
državljane Afganistana in državljana Pakistana so predali hrvaškim
varnostnik organom.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 5. 4. in 8. 4. pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju krajev Miliči, Žuniči, Dalnje Njive, Bistrica, Vukovci, Grič pri Dobličah, Šentjernej, Dolž, Javorovica in Jugorji izsledili in prijeli 41 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z dvajsetimi državljani Pakistana, enajstimi državljani Alžirije, tremi državljani Kuvajta, po dvema državljanoma Maroka, Bangladeša in Libije in državljanom Tunizije še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE
Nesreča pri delu v gozdu
Črnomaljski policisti so bili 6. 4. popoldne obveščeni o nesreči pri delu v gozdu v okolici kraja Mavrlen. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 60-letni moški podiral drevesa. Med podiranjem naj bi drevo zadelo v drugo drevo, ki je padlo na moškega. Hudo poškodovanega so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana. Policisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.