kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Maribor

Kriminalisti razbili mrežo tihotapcev ljudi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.04.2013 15:42

Mariborski kriminalisti so minuli četrtek ob pomoči mejne policije BiH in pripadnikov misije Eulex s Kosova s hišnimi preiskavami in aretacijami osumljencev zaključili preiskavo mednarodne združbe, ki je v EU tihotapila tujce, večinoma državljane Kosova. Med samo preiskavo so prišli na sled še eni združbi, ki je izvajala zavarovalniške goljufije.

Po ugotovitvah policije so hudodelsko združbo sestavljali državljani Kosova, BiH, Makedonije, Hrvaške in Slovenije, med decembrom 2012 in aprilom 2013 pa naj bi izvedli najmanj 15 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične Policijske uprave Maribor Robert Munda, naj bi člani združbe v tem času v EU spravili najmanj 80 ljudi, pri tem pa pridobili vsaj 168.000 protipravne premoženjske koristi.

Cena za pot, ki so jo zaračunavali člani združbe, je znašala najmanj 2100 evrov, je razložil Munda, končne države pa so večinoma bile Italija, Francija in Nemčija. Mednarodno hudodelsko združbo sta ustanovila in vodila kosovski ter slovenski državljan, ugotavlja policija. Tujce so v Slovenijo tihotapili prek meja na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor in Novo mesto.

V času preiskave, ki se je začela lani novembra, so v Sloveniji odvzeli prostost šestim ljudem, državljanom BiH, Hrvaške in Slovenije, ter jih zaslišali. Med zaključno akcijo so opravili sedem hišnih preiskav pri sedmih osumljencih, prostost pa so odvzeli šestim. Trojico so privedli pred preiskovalnega sodnika na ptujskem okrožnem sodišču. Ta je zoper dvojico odredil pripor, enemu osumljencu pa so pripor odredili na krškem okrožnem sodišču že 23. marca.

Mejna policija Bosne in Hercegovine je v zaključni akciji opravila 15 hišnih preiskav pri 17 osumljencih. Policisti so v zaključni akciji med hišnimi preiskavami zasegli predmete, ki kažejo na kaznivo početje, je še danes povedal Munda, denimo potne listine tujcev in mobilne telefone. Dan po aretacijah so mariborski kriminalisti na ptujsko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 24 osumljencev, njihovi kolegi iz BiH pa so ovadili 22 osumljencev.


Med samo preiskavo so policisti ugotovili, da je slovenski državljan, ki je sodeloval pri sestavljanju zgoraj opisane združbe, sam ustanovil še eno, ta pa se je ukvarjala z zavarovalniškimi goljufijami. Moški je na begu, po podatkih policije je trenutno v BiH. Munda pravi, da gre za starega znanca policije ter da so že v stiku z njegovim odvetnikom.

Druga združba je po besedah Munde uprizarjala prometne nesreče ter nato na zavarovalniške hiše naslavljala zahtevke zaradi premoženjske in nepremoženjske škode. Organizator združbe, ta je iz okolice Zreč, je iskal sostorilce, tako voznike kot sopotnike. Zbralo se jih je več, sedlo v vozila, našlo primerno lokacijo za nesrečo ter jo nato z medsebojnim trkom tudi uprizorilo.

Samo letos februarja in marca naj bi se zgodilo šest takih prometnih nesreč, v nekaterih primerih so bile odškodnine tudi že izplačane. A policija meni, da je bilo tovrstnih nesreč še veliko veliko več, zato nadaljujejo s preiskavo. Kljub temu so zaradi suma goljufije ovadili 33 ljudi, zoper dvojico je bil odrejen pripor.