bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Kronika Črnomelj/Novo mesto

VIDEO&FOTO: Belo krajino in Dolenjsko prizadela toča velika kot jabolko

Piše: ReCO NM/ STA

Čas objave:
08.06.2018 18:09

Območje Črnomlja, Semiča in Novega mesta je okoli 16. ure zajel nevihtni pas z močno točo. Padala je toča v velikosti jabolk in poškodovala strehe, polja in sadovnjake ter avtomobile. Povzročila je ogromno škode.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar si je danes dopoldne v Črnomlju ogledal posledice včerajšnjega neurja.

toca crnomelj 3.jpg
Toča v Črnomlju velika kot jajce
Foto: Radio Krka, B.V.

Kot so povedali v črnomaljski civilni zaščiti, je v pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi toča poškodovala in razkrila številne strehe.

toča splošna.jpg

Na Črnomaljskem so bili na terenu vsi gasilci Gasilske zveze Črnomelj, na pomoč so prišli tudi gasilci od drugod. Toča je po poročanju portala Siol.net poškodovala tudi več avtomobilov pred tovarno Akrapovič v Črnomlju.

toča velika kot jajca.jpg

Agencija RS za okolje (Arso) je za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdala najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.

toča.jpg

Skupek nevihtnih celic je nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo.

toča v beli krajini.jpg

Občina Črnomelj

8. 6. 2018 okoli 16.16 se je v občini Črnomelj razbesnelo močno neurje s točo. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v naseljih Obrh pri Dragatušu, Breznik, Tanča Gora, Sela pri Dragatušu, Dragovanja vas, Kanižarica, Blatnik, Dobliče, Zajčji Vrh, Jelševnik, Stražnji Vrh, Talčji Vrh, Rodine, Sela pri Otovcu, Lokve, Otovec, Rožanec, Petrova vas, Mihelja vas, Ručetna vas, Dolnja Paka, Svibnik, Grič pri Dobličah in v mestu Črnomelj. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Neurje s točo je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica.
Poškodovane so strehe podjetij v Poslovni coni Tris, Paklog, PSC Stepan, avtohiše Vrtin, Akrapovič, Livar, pekarna Presta, Drogerie Markt, Polycom in še nekaterih drugih.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

sadje poškodovano od toče.jpg

Zaradi izredno debele toče so poškodovana vsa zunaj parkirana vozila, razbita stekla, poškodbe na pločevini.
Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje, vinograde, škoda je v gozdovih, poškodovana je infrastruktura.

Za odpravo posledic neurja je bil aktiviran Štab CZ Občine Črnomelj. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so prišla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika, v odpravljanju posledic neurja je sodelovalo 350 gasilcev, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana. Sodelovala je županja Občine Črnomelj in zaposleni v občinski upravi. V odpravljanje posledic neurja so se vključili številni zaposleni v podjetjih in občani. Pomoč občini Črnomelj so ponudile sosednje regije. Predstavnika Izpostave URSZR Novo mesto sta v Črnomelj odpeljala folijo za prekrivanje poškodovanih streh in si na terenu ogledala razdejanje po toči.
Po oceni županje Občine Črnomelj in Štaba CZ Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč. Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bo nadaljevalo še v prihodnjih dneh.

Občina Semič
8. 6. 2018 ob 16.18 je osrednji in severozahodni del občine Semič prizadelo močno neurje s točo in vetrom. Gasilci PGD Semič, Kot-Brezje, Štrekljevec, Gradnik, Stranska vas, Rožni dol, Črešnjevec in Krvavčji Vrh so pomagali pri pokrivanju razkritih in poškodovanih streh na več kot štiridesetih objektih, stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih ter pri črpanju vode na zalitih cestah. Toča, ponekod debela kot kurje jajce, je uničila večino poljščin, sadnega drevja in vinogradov. Najhujše je bilo v naseljih Semič, Starihov Vrh, Nestoplja vas, Lipovec in Vrčice. V sanaciji posledic neurja je sodelovalo 76 gasilcev Gasilske zveze Semič. Škodo po neurju bodo ocenile pristojne službe.

Poplave meteorne vode
8. 6. 2018 ob 18.03 je na Cesarjevi ulici v Novem mestu meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovala sta gasilca GRC Novo mesto, ki sta očistila odtočno cev žleba.
Plazovi, plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin
8. 6. 2018 ob 22.13 je na cesto Dolž—Iglenik, občina Novo mesto, zdrsnila večja količina zemlje in onemogočila promet. Gasilci PGD Dolž so odstranili del zemlje in omogočili prevoznost. Dokončno sanacijo plazu bodo naredili delavci Cestnega podjetja Novo mesto.
Močan veter, vetrolom
8. 6. 2018 ob 21.48 je na cesto med Vinico in Ziljami, občina Črnomelj, padlo večje drevo in zaprlo cesto. Gasilci PGD Preloka in dežurni delavci Cestnega podjetja Novo mesto so drevo razžagali in odstranili.
8. 6. 2018 ob 23.03 je na Otočcu, občina Novo mesto, podrto drevo oviralo promet. Delavci Cestnega podjetja Novo mesto so drevo razžagali in odstranili.

Vremenska napoved
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne bodo nastale plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj.Jutri zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla, čez dan in v ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. 

(Video: Sabina Gosenca)