Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Ljubljana

Obsojeni 'lopatarji' še na prostosti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.04.2013 15:40

Razen Hilde Tovšak, ki je priporu zaradi druge sporne zadeve. Ljubljansko okrožno sodišče sedmerici obsojenih v zadevi Čista lopata še ni izdalo poziva za prestajanje zaporne kazni, saj za to še niso izpolnjeni pogoji.

Kot so pojasnili se spis v kazenski zadevi namreč še ni vrnil z ljubljanskega višjega sodišča, ki je pred dvema tednoma nekaterim obsojenim znižalo, drugim pa potrdilo zaporne kazni.

Višje sodišče v Ljubljani je pred dvema tednoma nekoliko spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Čista lopata in za tri mesece znižalo zaporne kazni za Ivana Zidarja, Dušana Črnigoja in Ivana Demšarja, zaradi napake tožilstva pri definiranju očitanih kaznivih dejanj.

Zidarju in Črnigoju je višje sodišče zaporno kazen znižalo na leto in dva meseca zapora, Demšarju pa na devet mesecev. Nespremenjene pa ostajajo sodbe za preostale. Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Hildi Tovšak pred letom dni prisodil leto in dva meseca zaporne kazni.

Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, Borut Farčnik in Srečko Gabrič pa na deset mesecev zaporne kazni.


Sodba je tako pred dvema tednoma postala pravnomočna, okrožno sodišče pa bo, ko dobijo spis v omenjeni kazenski zadevi, obsojene pozvalo na prestajanje zaporne kazni.

Odvetniki sicer po razglasitvi odločitve višjega sodišča niso izključili možnosti uporabe izrednih pravnih sredstev, ki pa ne morejo vplivati na začetek izvajanja zaporne kazni.

Sojenje zaradi dogovarjanja in podkupovanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene. Vsi razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, so noč takrat prebili v zaporu.