kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Velenje

Pokvarjena policista izpustili

Piše: Radio Krka, Dnevnik

Čas objave:
17.05.2013 06:08

Velenjska policista, po neuradnih podatkih naj bi šlo za brata Nikolič, sta osumljena več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, goljufij in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Osumljena naj bi po končanih postopkih izpustili na prostost, poroča Dnevnik.

Za omenjena dejanja jima grozi do deset let zapora.

Na specializiranem državnem tožilstvu so tudi uradno potrdili, da sta policista iz Velenja, ki so ju prijeli v sredo popoldne, osumljena več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufij in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za brata Nikolič; eden od njiju je delal na mejnem prehodu Jelšane, drugi pa na policijski postaji v Rogaški Slatini. S številnimi nečednostmi naj bi se pečala že vse od leta 2010.

»Za zdaj lahko potrdimo le, da je eden od njiju sam podal odpoved delovnega razmerja, za drugega pa bomo predlagali izredno prekinitev pogodbe o zaposlitvi,« je vse, kar je o za policijo neprijetnem dogodku povedal tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija. Več na policiji, pri kateri ostro obsojajo vsa neprimerna ravnanja zaposlenih, niso razkrili, saj v tem primeru, kot je pojasnil Menegalija, ne gre za policijski postopek, temveč za postopek proti policistu.

Dobro naj bi poznala podzemlje

Na policiji so takoj, ko so ugotovili, da nekaj ni v redu, s svojimi sumi seznanili posebni oddelek pri specializiranem tožilstvu, ki je zadolžen za pregon kaznivih dejanj, v katera so vpleteni policisti in druge osebe s posebnimi pooblastili. Tudi med nadaljnjo preiskavo je policija tesno sodelovala s tožilci iz skupine in jim ves čas nudila vso potrebno podporo. Domnevno »pokvarjenima« policistoma so po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah med preiskavo dalj časa tudi prisluškovali in izva-jali nekatere druge prikrite preiskovalne ukrepe, kar je naposled obrodilo sadove.

Da sta Velenjčana v času, ko uradno nista bila v službi, dejansko zlorabljala svoj položaj, so se že pred časom razpisali tudi na enem od spletnih forumov. Med Velenjčani je celo zakrožil posnetek, ki naj bi ga posnel eden od tistih, ki sta jih brata imela »v postopku«. Domačini znajo tudi povedati, da sta policista velikokrat brez potrebe kar sredi ulice ustavljala ljudi in jih tudi legitimirala, poleg tega pa naj bi dobro poznala velenjsko podzemlje, pravijo naši viri.

Prekupčevalcem naj bi jemala drogo

Dobro naj bi namreč poznala vse, ki imajo tako ali drugače opraviti s prepovedanimi drogami, tudi prekupčevalce, ki naj bi jim, tako so se vsaj razpisali v eni od diskusij na spletu, kdaj zasegla tudi kakšen zavojček z mamili. A je ljudem njuno početje hitro postalo sumljivo, saj o zasegu nista naredila nobenega uradnega zaznamka oziroma spisala zapisnika, kot morajo to narediti policisti. Tako se je za njuno početje hitro razvedelo, ne le med prekupčevalci z drogo, temveč tudi med kolegi policisti. Nekateri so se celo pridušali, češ, kako to, da jima nihče ne more stopiti na prste. A jasno je, da vsaka preiskava terja čas in tudi v tem primeru očitno nihče ni stal križem rok.

Po drugi strani še vedno ni znano, ali sta osumljena policista prekupčevalce, ki naj bi jim večkrat zasegla mamila, nato izsiljevala za denar, ali pa sta jih morda kar sama ponujala uživalcem – seveda proti plačilu. To bo znano, ko bodo preiskavo, ki je včeraj potekala še ves dan, končali in bodo spisali tudi ovadbo. Včeraj sta bila oba osumljena še v policijskem pridržanju, a naj bi ju po končanih postopkih izpustili na prostost.

Na tožilstvu so sicer pojasnili še, da je za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic predpisana kazen od treh mesecev do petih let zapora, za kaznivo dejanje goljufije do tri leta zapora, za kaznivo dejanje neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami pa jima grozi od enega do deset let zaporne kazni.