mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Novo mesto

Policija: na avtocestah vse več tatvin

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.04.2013 15:41

Z vstopom Slovenije v schengensko območje, predvsem pa v zadnjih letih smo na počivališčih avtocestnega križa na relaciji med Italijo in Madžarsko ter Avstrijo in Hrvaško zaznali povečano število tatvin različnih predmetov iz vozil, goriva, gum, tovora itd. V policiji zato opozarjajo na povečano previdnost!

Storilci na območju slovenskega avtocestnega križa in v njegovi neposredni okolici na različne načine izvršujejo tatvine in drzne tatvine. "Na počivališčih na različne načine zavedejo oškodovance, pritegnejo njihovo pozornost, medtem pa sostorilci iz vozila odtujijo vrednejše predmete, kot so torbice, telefoni, denarnice itd. Še vedno se pojavljajo primeri, ko poskušajo tujci na avtocestnih počivališčih pritegniti pozornost drugih udeležencev v prometu in jim v nadaljevanju prodati lažno blago, ponaredke (lažen zlat nakit iz medenine) ali pa omenjeno situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, prenosni telefoni ipd.

Prav tako poznamo primere, ko storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za oškodovancem in jim ponudijo pomoč, izvršijo tatvino iz vozila. Ponoči pa storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil tako, da vlomijo v vozila in kabine tovornih vozil in iz njih odtujijo različne predmete.

Nekatera kazniva dejanja pa so bila izvršena med tem, ko so vozniki počivali v svojih vozilih. Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem deljene. Pogosto tovrstna kazniva dejanja izvršujejo tuji državljani različnih narodnosti. Kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo," je še dodal Kegljevič.



Policija zato svetuje voznikom in potnikom, da pri postankih na avtocestnih počivališčih ves čas postanka nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Svetujemo, da vozilo, v kolikor se oddaljijo od njega, zaklenejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajo na vidnih mestih v vozilu. V primeru, da jih poskušajo nepoznane osebe zaustaviti med vožnjo po avtocesti pa, že zaradi prometne varnosti, takšno zaustavljanje odsvetujemo.


Problematika premoženjskih kaznivih dejanj na avtocestah in počivališčih je v državah Evropske unije večja kot v Sloveniji. Zato velja, da moramo biti v tujini še toliko bolj pozorni na morebitne primere, ko poskušajo neznanci na avtocestah, predvsem na počivališčih, z nami navezati stik. Ko smo v tujini je predvsem priporočljivo, da v eni torbi ali denarnici ne nosimo skupaj vseh osebnih dokumentov in denarja, saj lahko v priemru tatvine izgubimo vse dokumente in denar hkrati. Vozil ni priporočljivo parkirati na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč, ki so pogosto tudi nadzorovani z video kamerami. Predvsem pa priporočamo uporabo urejenih varovanih počivališč. Vsa ostala opozorila so enaka kot na območju Slovenije.