Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika Novo mesto

Policisti opozarjajo kolesarje, naj poskrbijo za lastno varnost

Piše: STA

Čas objave:
04.05.2018 12:18

Toplejše vremenske razmere na plan privabijo številne športne navdušence, tudi kolesarje, ki spadajo med najbolj ogrožene udeležence cestnega prometa. Da bi bila njihova vožnja kar se da brezskrbna, jih policisti pozivajo, naj najprej sami poskrbijo za svojo varnost, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Kolesarji lahko svojo varnost povečajo z izogibanjem cestnim nevarnostim, kot so denimo vožnja ponoči ter vožnja po cestah, kjer ni urejenih kolesarskih stez in kjer se razvijajo večje hitrosti. Pomembni dejavniki pri varni udeležbi v prometu pa so tudi zaščitna čelada in uporaba svetlobne signalizacije oziroma bele luči na sprednjem delu kolesa ter rdeče zadaj.

112009_182063_kolo_splosna.jpg

Prometne nesreče z udeležbo kolesarja sicer v enaki meri povzročijo tako kolesarji sami, kot tudi drugi vozniki.


Najpogostejši vzroki nesreč, ki jih zakrivijo kolesarji sami, so neprilagojena hitrost ter nepravilna smer vožnje, pogosti pa so tudi dejavniki, kot so vožnja pod vplivom alkohola, premajhna varnostna razdalja ter nepravilno prehitevanje.

Policisti so med drugim minuli teden obravnavali tudi primer nesreče opitega kolesarja, ki je izgubil nadzor nad kolesom in padel ter se pri tem lažje poškodoval. Test alkoholiziranosti pa je pokazal 1,55 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Policisti so sicer obravnavali tudi nekatere nenavadne nesreče kolesarjev. Med drugim se je kolesarki med vožnjo v kolo zapičil dežnik, na Trati pa je kolesar trčil v zapornice, ki naznanjajo prihod vlaka in jih poškodoval.

Nesreče kolesarjev sicer v približno polovici primerov zakrivijo tudi vozniki osebnih vozil. Najpogostejši vzroki so izsiljevanje prednosti, neprilagojena hitrost, smer vožnje ter prehitevanje. Policisti zato tudi njih pozivajo, naj bodo pozorni na kolesarje in jim zagotovijo varno udeležbo v cestnem prometu.