urša drofenik nejc_fon-6292 Odkrito.si

Uršo Drofenik boli srce

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop na velikonočni ponedeljek

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

družina Svet24.si

Do subvencije kmalu upravičeni vsi socialno ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja: 'Moj fantek odrašča'

ana praznik Njena.si

Ana Praznik osebno vpletena v težke zgodbe

Kronika Novo mesto

Nevarnost tatvin med prazniki

Piše: STA

Čas objave:
31.10.2018 07:46

Ob prihajajočih praznikih, danes bomo zaznamovali dan reformacije, jutri pa dan spomina na mrtve, policisti poudarjajo varnost v prometu in na pokopališčih ter pozivajo k samozaščitnim ravnanjem v prihajajočih dneh. V tem času se namreč praviloma poveča število vlomov, vremenske razmere pa ogrožajo predvsem šibkejše udeležence prometa.

Predvsem na cestah, ki povezujejo večja središča, in cestah, ki vodijo do pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti, je pričakovati povečan promet, poudarjajo policisti. Policisti občanom svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno in naj dosledno upoštevajo cestno prometna pravila ter morebitne spremembe prometne signalizacije v bližini pokopališč. Udeležence v prometu naprošajo za strpnost na cestah.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjajo, da "alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, torej z invalidnostjo ali s smrtjo". Pešce in kolesarje, ki spadajo med šibkejše udeležence prometa, pozivajo, da tudi sami poskrbijo za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajo v nevarnost sebe in preostalih udeležencev cestnega prometa.


Poudarjajo, da je večja previdnost na cestah potrebna tudi v prvih dneh pouka po iztekajočih se praznikih oz. ob zaključku jesenskih šolskih počitnic, ko bodo otroci in mladoletniki ponovno na poti v šolo in domov. Poudarjajo, da otroci in drugi udeleženci cestnega prometa z nošenjem svetlejših oblačil, uporabo kresničk ter drugih izdelkov z odsevnimi površinami v mraku, ponoči ali slabši vidljivosti postanejo bolj vidni ter tako omogočijo drugim udeležencem v cestnem prometu, da jih pravočasno opazijo.

Nevarnost tatvin na parkiriščih pokopališč
Opozarjajo tudi na nevarnost tatvin na parkiriščih pokopališč in svetujejo, naj občani v osebnih avtomobilih, parkiranih v neposredni bližini pokopališč, ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih, naj vozila dosledno zaklepajo ter naj ključev ne puščajo v ključavnicah. V primeru izvršenih tatvin ali vloma v vozilo in drugih izvršenih kaznivih dejanj pa občanom svetujejo, naj o tem nemudoma obvestijo policijo. To svetujejo tudi v primeru sumov nezakonitih ravnanj na pokopališčih, kot so odtujitev različnih predmetov ali povzročanje škode na grobovih, pokrivalnih ploščah ali spomenikih.

Za preprečitev kraje med daljšo odsotnostjo z doma med prazniki policisti med drugim svetujejo, naj pred odhodom zaklenejo vrata in zaprejo okna, naj ne pozabijo zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, naj ključev ne puščajo na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože in podobno ter naj vklopijo alarmno napravo. Občane pozivajo tudi, naj ne puščajo sporočil o svoji svoji odsotnosti, naj pred dopustom namestijo sef in naj doma ne puščajo dragocenosti ter denarja.