mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika NM

Previdno pred neznanimi obiskovalci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.05.2013 13:05

Policisti Policijske postaje Dolenjske Toplice so bili v noči nedeljo obveščeni, da so neznanci iz garaže stanovanjske hiše skušali odtujiti posode z gorivom. Policisti zato opozarjajo pred neznanimi obiskovalci.

Pri tatvini jih je zalotil lastnik in jih prepodil. Na podlagi opisa vozila in smeri, kamor so se storilci odpeljali, so jih policisti v Straži izsledili. Štiri osumljence iz Novega mesta in Grosupljega, stare med 17 in 29 let bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Ostali vlomi in tatvine
V noči na 10. 5. so neznanci v Črmošnjicah pri Stopičah vlomili v šest zidanic. Odtujili so suhomesnate izdelke in motorno žago. Škode je za okoli 2800 evrov.

S streh objektov v okolici Novega mesta, Kostanjevice na Krki, Sevnice in Trebnjega so neznanci odtujili okoli 100 metrov bakrenih žlebov in bakrenih cevi. Oškodovanci ocenjujejo škodo na okoli 2500 evrov.

Iz odklenjene delavnice v okolici Šentjerneja je nekdo odtujil motorno žago, baterijski vrtalnik, ročno orodje in električne vodnike. Neznanec je v okolici Šentjerneja vlomil tudi v lesen objekt in odtujil vrtalni stroj, kosilnico, škropilnico in ročno orodje. Lastnika ocenjujeta škodo na okoli 1000 evrov.

11. 5. so bili policisti obveščeni, da je v Novem mestu nekdo vlomil v prodajalno in odtujil več očal višjega cenovnega razreda. Po prvih ugotovitvah je škode za okoli 30.000 evrov. Kriminalisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in nadaljujejo s preiskavo vloma in zbiranjem obvestil.

Med 11. 5. in 12. 5. je v Brežicah nekdo iz objekta, v katerem se opravljajo adaptacijska dela, odtujil LCD projektor s komunikacijsko napravo, dva LCD monitorja, računalnik, tiskalnik, platno in neonske luči. Škode je za okoli 2500 evrov.

Na dvorišče stanovanjske hiše v okolici Trebnjega so se 11. 5. okoli 13. ure z osebnim avtomobilom pripeljali štirje neznanci in lastnika prosili za pomoč s pretvezo, da potrebujejo vrv za vleko vozila. Z oškodovancem so trije odšli v garažo, četrti pa je izkoristil njegovo nepazljivost, vstopil v hišo in odtujil gotovino. O tatvini denarja so bili 11. 5. popoldan obveščeni tudi brežiški policisti. Na dvorišče stanovanjske hiše v Orešju na Bizeljskem so se pripeljali štirje neznanci in izkoristili odsotnost lastnika, ki se je nahajal v kleti. Eden izmed neznancev je vstopil v odklenjeno stanovanjsko hišo in odtujil gotovino. Dva neznanca sta izvršila tatvino tudi v okolici Sevnice. Eden izmed njiju je na dvorišču stanovanjske hiše s pogovorom zamotil oškodovanca, drugi pa je vstopil v hišo in ukradel denar.

POLICISTI OPOZARJAJO NA PREVIDNOST PRED NEZNANIMI OBISKOVALCI


Na območju Policijske uprave Novo mesto policisti obravnavajo več primerov tatvin in vlomov, ko so oškodovani starejši občani, predvsem v osamljenih hišah na podeželju. Storilci kaznivih dejanj že ob prihodu na dvorišče želijo pridobiti zaupanje in usmiljenje žrtve, njihov prvi cilj pa je, da žrtev okradejo ali drugače ogoljufajo. Storilci svoje žrtve oziroma kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, pogosto izberejo vnaprej in objekte skrbno opazujejo. Žrtve so pogosto ženske in starejše osebe, ki živijo same in se niso sposobne braniti.


Policisti občanom svetujejo:

-doma ne hranite večjih vsot gotovine,
-ključev ne puščajte na t. i. "skritih mestih",
-bančne kartice vedno hranite ločeno od kode PIN,
-po možnosti pred odpiranjem vrat poglejte skozi okno, kdo je "obiskovalec"
-ne nasedajte pretirani prijaznosti, zvijačam, opravičilom ter izgovorom neznanih "obiskovalcev",
-opazujte gibanje obiskovalcev in jih spremljajte do odhoda,
-če se predstavljajo kot uradne osebe, zahtevajte ustrezen identifikacijski dokument in pojasnilo o namenu njihovega prihoda,
-dogovorite se za kasnejši obisk, do takrat pa si zagotovite navzočnost vsaj še ene zanesljive osebe,
-ponudite se, da boste sami telefonirali in poklicali pomoč, če to želi "obiskovalec",
vsiljivim osebam, ki hitro lahko postanejo nesramne ali celo nasilne, se odločno uprite, glasno govorite, da pritegnete pozornost sosedov, in po potrebi pokličite na pomoč.

Če vas oropajo, ne reagirajte pretirano pogumno in se z roparjem ne spuščajte v fizično obračunavanje, še posebej, če je fizično močnejši ali če jih je več. Raje si zapomnite čim več njegovih osebnih značilnosti (npr. barva las, poteze obraza, način hoje, posebna znamenja na telesu, smer pobega, vozilo, s katerim se je odpeljal ...). Opazujte, kje se je storilec gibal in kaj je prijemal.

Takoj po dejanju pokličite policijo in do prihoda policistov pustite kraj nedotaknjen, da se bodo ohranile sledi, ki so pomembne za odkritje in dokazovanje kaznivega dejanja.