Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Novo mesto/Bela krajina

Prijeli dva organizatorja prevozov in dvajset tujcev

Piše: PU Novo mesto, A.D.

Čas objave:
02.08.2018 12:11

Včeraj po 9. uri so občani policiste opozorili na dva sumljiva kombija hrvaških registrskih oznak na območju Griča pri Dobličah.

Črnomaljski policisti so se takoj odzvali in eno kombinirano vozilo Mercedes viano ustavili. Ugotovili so, da državljan Hrvaške v kombiju prevaža osem tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo.

Kasneje so pri Tanči gori izsledili še drug kombi, prav tako Mercedes viano hrvaških registrskih oznak. Osebe so se ob prihodu policistov razbežale, vendar so jih uspeli izslediti. Prijeli so voznika iz Hrvaške in 11 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Tujce, 19 državljanov Pakistana in državljana
Indije so odpeljali na policijsko postajo.

Po zaključenih policijskih postopkih so štiri mladoletnike odpeljali v Center za tujce, ostale pa bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom. 37 in 38-letnima državljanoma Hrvaške so odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policisti se zahvaljujejo domačinom
Ljudem, ki živijo na obmejnih območjih se policisti zahvaljujejo za vsa prejeta obvestila o sumljivih tujcih in vozilih, saj smo prav z njihovo pomočjo pri svojem delu lahko še bolj učinkoviti. Pozivajo jih, da jih še naprej obveščajo o pojavu sumljivih kombiniranih vozil z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozil ob meji. Skoraj vedno pred tovornim vozilom s tujci pelje tudi eden ali več osebnih avtov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri sprovajanju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj. 

Domačini, ki živijo ob meji na območju Bele krajine, Posavja in na obronkih Gorjancev so že dolga leta nepogrešljiv in zanesljiv partner policije pri zagotavljanju varnosti in varovanju državne meje. Prav oni so tisti, ki odlično poznajo lokalno okolje in znajo najbolje presoditi, kdaj gre za pojav sumljivih vozil ali sumljivih oseb. Tovrstnega sodelovanja si želijo tudi v prihodnje in zagotavljajo, da se bodo še naprej ob vsakem obvestilu odzvali in natančno preverili okoliščine.

Nezakonito prestopili državno mejo
Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Policijske postaje Črnomelj izsledili in prijeli še 19 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s sedmimi
državljani Irana, petimi državljani Maroka, štirimi državljani Alžirije, dvema državljanoma Pakistana in državljanom Libije še niso zaključeni.