900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika Lj, Trebnje

Prostitucija: ovadenih devet oseb

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.11.2012 12:18

Kriminalisti so v dveh obsežnih preiskavah trgovine z ljudmi podali devet kazenskih ovadb. Več kot 70 deklet iz tujine so silili v prostitucijo, tudi na območju Trebnjega in Turjaka.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije (SKP), Policijske uprave Ljubljana, so 17.11.2012 z izvedbo hišnih preiskav in prijetjem več storilcev zaključili več mesecev trajajočo preiskavo kaznivega dejanja Trgovine z ljudmi po členu 113. KZ-1. V predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS so bili med drugimi uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi na podlagi katerih je bilo dovolj zbranih dokazov za podajo kazenske ovadbe zoper 5 storilcev, državljane RS in 1 pravno osebo s sedežem v Novi Gorici.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Trgovine z ljudmi so bili dne 18.11.2012 s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani privedeni 4 osumljene osebe, katerim jim je po zaslišanju izrekel ukrep hišnega pripora.

V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da so se osumljene osebe združile v hudodelsko združbo ter preko pravne osebe, ki nudi storitve zabaviščnih plesov, najmanj, od leta 2009 naprej (v dveh nočnih lokalih, ki so v lasti podjetja in v enem najetem nočnem lokalu), nastanili večje število tujk. Tujke so se v teh nočnih lokalih in izven njih ( v hotelih, domovih strank, vikendih) morale vdajati prostituciji.

Določen delež zaslužka pridobljenega s prostituiranjem so morale izročati hudodelski združbi. Lokali so bili na Krasu, v okolici Ljubljane in na Dolenjskem.

Osumljeni so za izvrševanja kaznivega dejanja izbirali tujke iz socialno ogroženega okolja. Izkoristili so njihovo revščino, pomanjkanja izobrazbe in nepoznavanja slovenskega jezika in okolja ter njihovega
nepoznavanja pravno delovne zakonodaje.Ugotovljeno je bilo, da so dekleta v tujini pridobili s preslepitvijo (večina jih je v Slovenijo prišla z obljubo, da bodo v Sloveniji delale kot natakarice ali plesalka, z obveznostjo strežbe oz. plesa in pitja pijač s strankami). S fiktivnimi pogodbami o zaposlitvi so jim omogočili zakonit vstop v državo.

Ob prihodu ter nastanitvi so jim izplačali mesečno minimalno plačo, vendar so morala dekleta denar vrniti zaradi česar so se za preživetje v Sloveniji morale vdajati prostituciji. Storilci so zaposlovali dekleta iz Dominikanske republike, Ukrajine, Slovaške, Kolumbije, Moldavije, Brazilije, Hrvaške, Italije, Belorusije, Bolgarije, Makedonije, Češke Republike, Madžarske, Rusije in Romunije.

Hudodelska združba je imela postavljena notranja pravila. Tujke, so morale delati vsak dan v tednu najmanj 6 ali več ur. V kolikor so poskušale obdržati stik z ljudmi izven kluba, v kolikor se niso hotele družiti s strankami v lokalu, so jim grozili, da jim bodo znižali plačo ter, da bodo deportirane. Tako so bile večkrat kontrolirane, kaznovane in prisiljene v spoštovanje pravil o konzumiranju pijač in nudenju spolnih uslug, ki so jih določali v nočnih lokalih. Kazni so bile v razponu od 20 do 500 eurov. Prav tako so morale zaposlene plesalke plačevati v primeru dnevne odsotnosti ali tedenskega dopusta, odškodnino zaradi odsotnosti oz. ne dela v lokalu. Z različnimi oblikami nadzora in ustrahovanja so storilci pri zaposlenih plesalkah vzpostavili brezpogojno poslušnost zaradi česar so jih lahko nemoteno finančno izkoriščali in si tako v več letih pridobili visoko protipravno premoženjsko korist. V tej smeri preiskava še ni zaključena.

Ob zaključki nujnih preiskovalnih dejanj je bilo ugotovljeno, da je bilo v treh nočnih lokalih dobljenih 58 tujk in več deset gostov med katerimi so nekateri že koristili spolne usluge v samem lokalu. Iz ugotovitev preiskave je bilo ugotovljeno, da se večina deklet ni prepoznala kot žrtev kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.

Istočasno je potekala preiskava na območju Nove Gorice. V predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so bili med drugimi uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Zbranih je bilo dovolj dokazov za podajo kazenske ovadbe zoper 4 storilce, 3 državljane Republike Slovenije, v starosti med 45 in 55 let, ter državljanko Moldavije v starosti 28 let ter zoper pravno osebo s sedežem v Novi Gorici. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je z navedeno kriminalno združbo sodelovalo še več oseb z območja Italije, zoper katere pa policija v sodelovanju z Italijanskimi
varnostnimi organi še zbira obvestila.