Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kronika Slovenj Gradec

V pripor tudi poljski državljan

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.03.2013 21:44

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu je po večurnem zasliševanju odredila pripor še za četrtega pridržanega v zadevi, povezani s posredovanjem tujih delavcev. V soboto v pripor Tovšakova in še dva moška.

Kot prva je bila v soboto zaslišana nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Po peturnem zaslišanju je preiskovalna sodnica zadnjo odredila 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti, je že napovedal, da se bo na sklep o priporu pritožil, za kar ima 24 ur časa od odreditve pripora. Za pojasnila, ali se je dejansko pritožil, ni dosegljiv po telefonu, na sodišču pa podatka o morebitni prispeli pritožbi še nimajo.

Kanduti je po zaslišanju sicer dejal še, da očitki glede izkoriščanja delavcev in očitki v zvezi s trgovanjem z delovno silo "v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni".

"Zatrdim lahko, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje," je dejal Kanduti. Tovšakovo namreč okoli 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril. Dejal je še, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo potrebno dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo iskali.
Vložene in napovedane pritožbe

Je pa zagovornik priprtega Uroša Plankarja iz podjetja Go Extra, odvetnik Samo Ilc, potrdil, da je na sodišče danes posredoval pritožbo na odrejen pripor, ki ga je sodnica za Plankarja odredila v soboto. Odvetnik drugega v soboto zaslišanega moškega, Uroša Plankarja iz podjetja Terbo, Blaž Štumpfl, je sporočil, da brez posvetovanja s priprtim ne more posredovati podatkov glede postopka. Zagovornica poljskega državljana, odvetnica Lea Lokan Ivančič, pa je zvečer potrdila, da bodo pritožbo vsekakor vložili.

O vloženih pritožbah mora nato v 48 urah odločati izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.


Kot je znano, je Pangercu in Plankarju sodnica v soboto odredila 30-dnevni pripor. Enako se je odločila danes tudi za poljskega državljana, neuradno gre za poslovodjo poljskega podjetja Remak, Mareka Andrzeja Konfisza.

Za vse štiri osumljene, ki so ostali pridržani po četrtkovih kriminalističnih preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada, je sicer preiskovalna sodnica v petek zvečer odredila največ 48-urno sodno pridržanje.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je v petek povedal, da bo za vse štiri zahteval pripor. Pojasnil je, da so osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev, kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo.

Foto: delo.si