Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika Ljubljana

V&F: Mirne proteste oskrunilo 33 huliganov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.12.2012 07:01

Na petkovih protestih v Ljubljani, ki so se sprevrgli v nasilne izgrede, je bilo poškodovanih 18 ljudi. Vsi so utrpeli lažje poškodbe in jih bodo danes odpustili iz UKC Ljubljana. Policisti so pridržali 33 izgrednikov, ki so jih po zaslišanju izpustili. Ob 16. uri bo novinarska konferenca GPU.

Medtem ko je UKC Ljubljana v petek oskrbel 15 poškodovanih v protestih, so štirje od njih čez noč ostali na opazovanju. Kot so sporočili iz UKC, bodo danes predvidoma vsi prepuščeni v domačo oskrbo.

V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je bilo s petkovih protestov, ki so se sprevrgli v nasilne izgrede, prepeljanih 18 poškodovanih oseb. Od tega so jih 15 obravnavali na urgentnem kirurškem bloku, dva na splošni nujni medicinski pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma, enega pa na očesni kliniki.

Med 15 poškodovanimi, ki so vsi utrpeli lažje poškodbe, je bilo 11 policistov, novinar, fotograf in dva protestnika. Čez noč so na opazovanju ostali štirje poškodovani, in sicer trije policisti in novinar, danes pa naj bi vsi odšli v domačo oskrbo. Vsi so utrpeli lažje poškodbe zaradi udarcev granitnih kock, ki so jih metali izgredniki.

Policija je po včerajšnjih izgredih na demonstracijah v Ljubljani pridržala 33 kršitevljev. Vsi so bili ob prenehanju razlogov za pridržanje že izpuščeni. Mladoletni kršitelji pa so bili po postopku policije predani staršem.

Kršitelji so bili obravnavana zaradi prekrškov s področja javnega reda in miru, posamezni pa tudi s področja Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, zbiranje obvestil pa se še nadaljuje.

_____________________________________________
Spopadi so bili najprej na ljubljanskem Trgu republike. Med protestnike se je namreč pomešala skupina zamaskiranih skrajnežev, ki so začeli med ljudi in proti policistom metati močne petarde in bakle, kmalu pa so se posamezniki zapodili v policiste in sprožili val incidentov.

Po ugotovitvah policistov so bili izgredniki dobro opremljeni s pirotehničnimi sredstvi, palicami, plinskimi maskami. Med izgredi so večkrat uporabili tudi solzivec, nad dogajanjem je stalno krožil helikopter, sodelovali so policisti s konji in psi. Kasneje je policija protestnike razgnala v različne smeri, večjo skupino tudi nazaj na Kongresni trg, kjer jih je nato mirila tudi z vodnim topom. Policisti so ostali predvsem v okolici DZ, vlade in Magistrata.

S protestov v Ljubljani so v UKC Ljubljana prepeljali deset poškodovanih. Od tega so štiri oskrbeli v službi za nujno medicinsko pomoč, enega zaradi plina, enega zaradi solzivca, enega zaradi slabosti, eden pa je bil alkoholiziran. Šest pa so jih oskrbeli na travmatologiji. Med njimi so bili štirje policisti, trije imajo zaradi granitnih kock pretres možganov, čeprav so nosili čelade. Vsi trije v UKC Ljubljana ostajajo na opazovanju.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je ob robu protestov ocenil, da so v okviru policije priprave potekale dobro in da so policisti hitro posredovali, ko so se začeli izgredi. Policistom je na Twitterju čestital minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, zahvalo pa jim je v izjavi za STA izrekel tudi predsednik DZ Gregor Wirant, ki je proteste spremljal iz državnega zbora.

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je svoje državljane, ki potujejo v Slovenijo, obvestilo o napovedanih protestih po slovenskih mestih ter jih ob tem pozvalo k ustreznim previdnostnim ukrepom. Premier Janez Janša pa se je na Twitterju odzval z vprašanjem: Je bilo res vredno zaradi slabih volilnih trendov ceno izstaviti celotni državi?"