gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Novo mesto

Z novim letom ugasnilo življenje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.01.2013 09:37

Na zadnji dan leta 2012, pa do sedme ure zjutraj prvega dne novega leta, so novomeški policisti na interventno številko 113 prejeli 222 klicev in obravnavali 74 interventnih dogodkov.

Največ jih je bilo s področja javnega reda in miru (25) ter prometne varnosti (21), sledi kriminaliteta (20).

V zasebnem prostoru so zaradi prijav policisti intervenirali petkrat, na javnem kraju pa sedemkrat, od tega dvakrat za javni prireditvi.

Zgodilo se je devet prometnih nesreč z materialno škodo, v eni pa je udeleženi voznik zaradi poškodb umrl na kraju. Petkrat so vlomili v hiše, vozila in kleti, štirikrat pa so policisti obravnavali tatvine.

Varnostno bolj zahtevni interventni dogodki so bili:
- vlomi v stanovanjske hiše
- požar gospodarskega poslopja
- prijave kršitev zaradi streljanja in uporabe pirotehničnih izdelkov v okolici Novega mesta,
- vožnja po avtocesti v nasprotno smer pri Novem mestu in pridržan voznik,
- napad na policiste pri intervenciji in pet pridržanih v Črnomlju,
- smrtna prometna nesreča pri Brežicah.


Vlomi in tatvine
V Velikem Mraševu so v zadnjih petih dneh neznanci vlomili v novozgrajeno stanovanjsko hišo. Pregledali so vse prostore in odnesli za več kot 1.000 evrov družinske zlatnine. Vlomili so tudi v klet v Selah pri Zburah. Tam so naredili za okoli 200 evrov škode, ker so odnesli motorno žago in nekaj orodja.

Na Cankarjevo ulico v Krškem so policiste klicali, ker je neznanec izkoristil priložnost in iz vhodnih vrat večstanovanjskega objekta ukradel roko vzmetnega zapirala vhodnih vrat. Upravnika objekta je oškodoval za približno 250 evrov. Na istem naslovu so nekaj kasneje še ugotovili vlom v parkiran osebni avtomobil. Pogrešajo avtoradio, vreden okoli 100 evrov.

V kraju Osojnik pri Črnomlju so dopoldne ugotovili, da je v zadnjih dneh nekdo nasilno vstopil v starejšo hišo. Poškodoval je vrata in ključavnice, odnesel pa naj ne bi nič.


Kar nekaj škode so naredili domnevno mlajši storilci v Bojani vasi. Na silo so vstopili v nedokončan objekt in popisali notranje stene, se znašali nad odtočnimi cevmi in tako skupaj naredili kar za okoli 1.000 evrov škode.

Na Jakčevi v Novem mestu so opazili poškodovani obešanki dveh garažnih vrat. Po prvih ugotovitvah ogleda so eno garažo neznanci pregledali pa nič odnesli, iz druge pa pogrešajo dva večja zvočnika znamke Masters, ki naj bi bila vredna okoli 1.000 evrov.

Požar na gospodarskem poslopju
Ob 11.30 uri je bil na številko 113 prejet klic o požaru na gospodarskem poslopju v Dolenjem Globodolu. Domnevno zaradi pregrevanja dimniške tuljave se je vžgala lesena stena, požar pa razširil na objekt. Materialne škode bo za nekaj tisoč evrov.

Uporaba strelnega orožja in pirotehnike, kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti
Popoldne in ponoči je bilo predvsem v okolici Novega mesta več prijav zaradi glasnega pokanja, ki naj ne bi bilo samo posledica pirotehničnih izdelkov ampak streljanja iz avtomatskega orožja. Največ prijav je bilo med 19.00 in 21 uro ter kasneje med polnočjo in pol drugo uro zjutraj. Okrepljene policijske sile so intervenirale ob vsaki prijavi in vzpostavile javni red in mir. V prvem primeru so policisti prijeli dva osumljenca (eden med njimi naj bi bil star 12 let) in našli več tulcev izstreljenih nabojev. Osumljenci so se ob pojavu policistov razbežali.

Prve ugotovitve policistov potrjujejo, da v vseh primerih ni šlo za uporabo pirotehničnih izdelkov ampak orožja, osumljenci in druge osebe, s katerimi so se policisti soočili ob intervencijah pa so bili pod vidnim vplivom alkohola. V enem primeru obravnavajo primer, ko je domnevno krogla neznanega kalibra preluknjala streho osebnega avtomobila. Novomeški policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti nadaljujejo s preventivnimi in represivnimi ukrepi za odkritje osumljencev ter orožja in streliva.

Vožnja po avtocesti v nasprotno smer pri Novem mestu in pridržan voznik
Okoli enajste ure je več voznikov in voznic klicalo številko 113 z obvestilom, da se od Trebnjega proti Novemu mestu pelje neznani voznik v napačni smeri. Aktivirana je bila avtocestna patrulja postaje prometne policije ter patrulje iz Trebnjega, Šentjerneja in Novega mesta. Vozilo z voznikom so ustavili na avtocesti v bližini Dobruške vasi. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odkloni. V skladu z določili zakona o pravilih cestnega prometa so 32-letnega voznikapridržali, zbirajo pa tudi obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Napad na policiste pri intervenciji in pet pridržanih v Črnomlju, eden v Metliki
Nekaj minut po četrti uri zjutraj, 1. januarja, so policiste klicali na prireditveni prostor v Črnomlju, ker naj bi prišlo do prerivanja in pretepa. Epilog intervencije je pet pridržanih oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na policiste. V intervenciji nihče od policistov in kršiteljev ni bil poškodovan. O ustreznih ukrepih za pet pridržanih se bodo še odločili po preučitvi okoliščin ugotovljenih kršitev.

Metliški policisti pa so posredovali pri sporu in pretepu v Dolnji Dobravici, kjer je prišlo do prerivanja in pretepa med starejšimi in mlajšimi. Ker se ena oseba niti ob prihodu policistov ni želela pomiriti in je nadaljevala s kršitvijo v pijanem stanju, so jo pridržali in napisali več plačilnih nalogov.

Smrtna prometna nesreča pri Brežicah
Na novega leta dan, okoli četrte zjutraj, se je zgodila prometna nesreča v Gornjem Lenartu pri Brežicah. 24-letni voznik osebnega vozila Passat iz okolice Krškega, je domnevno zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in v dvojnem ovinku zapeljal naravnost. Vozilo je obstalo v potoku, voznik pa ukleščen. Gasilci, reševalci in policisti so bili na kraju prej kot v 10 minutah po prvem klicu a 24-letniku niso mogli več pomagati. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju.