Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Ljubljana

Z vdori v računalnike odtujil 270 tisočakov

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
15.05.2013 10:54

Ljubljanski kriminalisti so na okrožni državni tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podali kazenske ovadbe za več kaznivih dejanj pranja denarja, napada na informacijski sistem in velike tatvine, katerih je osumljen 41-letnik iz Ljubljane.

Podjetja in posameznike je oškodoval za skupno 270.000 evrov.

Osumljeni Ljubljančan, ki je v priporu, je z "lažnimi" elektronskimi sporočili s pripetimi "okuženimi" datotekami vdiral v računalnike podjetij in samostojnih podjetnikov, ki so pri svojem delu uporabljali sistem elektronskega bančništva.

V lanskem oktobru in novembru je tako vdrl v več računalnikov pri osmih podjetjih in samostojnih podjetnikih ter jih daljše časovno obdobje nadziral (beležil je pritisnjene tipke na računalniški tipkovnici, imel je možnost vklopa spletne kamere in mikrofona) ter prestrezal uporabniška imena in gesla ter druge zaupne podatke.


Podjetja in posameznike je oškodoval za skupno 270.000 evrov, ki pa so bili oškodovanim že vrnjeni. V preiskavi so kriminalisti prav tako ugotovili, da je osumljeni že izvedel vse priprave za odtujitev nadaljnjih 1,2 milijona evrov.

Kriminalisti so kazensko ovadili tudi 58-letnega moškega iz Zreč, ki je za plačilo sodeloval pri dvigu odtujene gotovine, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.