Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Slovenj Gradec

Za Tovšakovo odrejen pripor

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.03.2013 18:09

Po dobrih petih urah zasliševanja na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je preiskovalna sodnica za Hildo Tovšak odredila 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je že napovedal pritožbo.

Zaslišanja ostalih treh osumljenih v zadevi, povezani s posredovanjem tujih delavcev, pa se v Slovenj Gradcu nadaljujejo.

Kanduti je v izjavi za novinarje po zaslišanju dejal še, da očitki glede izkoriščanja delavcev in očitki v zvezi s trgovanjem z delovno silo "v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni".

"Delavci, ki bi delali na tem projektu, bi dobivali plačo po deset evrov na uro v neto znesku, tako da bi to znašalo približno od 2300 do 2500 evrov mesečno. Poleg tega bi jim bila nudena in prehrana in prenočišče in vsi prevozni stroški. Tako da ta segment odpade," je dejal Kanduti in dodal, da je to razvidno iz zasežene dokumentacije, pa tudi delavci lahko sami potrdijo, kakšne plače dobivajo in pod kakšnimi pogoji.

"Zatrdim lahko, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje," je dejal Kanduti. Tovšakovo namreč okoli 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril, v nadaljnjem postopku pa se bo po Kandutijevih besedah ugotavljajo tudi, kako je potekala delitev preostalega dela dobička.

Dejal je še, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo potrebno dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo iskali. "To je specializiran kader s posebnimi znanji in takšne delovne sile niti ne moreš menjavati, ker je sploh ni," je dodal Kanduti.

Tovšakova, ki je po Kandutijevih besedah v slabem zdravstvenem stanju, je bila na zaslišanju od 9. ure dopoldne, sodišče pa je zapustila nekaj po 14. uri. Dva od štirih osumljenih, za katere je sodnica v petek zvečer odredila sodno pridržanje, so na sodišče pripeljali okoli 10. ure in bosta zaslišana v popoldanskem času. Poljskega državljana pa bodo na zaslišanje na sodišče pripeljali okoli 18. ure, je novinarjem povedala njegova zagovornica Lea Ivančič.

Na sodišče je nekaj pred 9. uro dopoldne prišel tudi vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan, ki je že v petek napovedal, da bo zahteval pripor zaradi suma ponovitve kaznivih dejanj za vse štiri.

Med osumljenimi so poleg Tovšakove še poslovodja poljskega podjetja Remak Marek Andrzej Konfisz, Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra ter Ljubljančan Uroš Plankar iz ljubljanskega podjetja Terbo.

Kriminalisti so v četrtek na območju policijskih uprav Ljubljane, Celja in Novega mesta izvedli 34 hišnih preiskav, prostost pa je bila odvzeta 10 osebam. Preiskovalci so zaslišali vseh 10 pridržanih, nato pa so šest osumljencev izpustili.

Nacionalni preiskovalni urad je napovedal, da bo na podlagi preiskav ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, od tega 13 za dajanje in za enega tujca za nezakonito prejemanje daril.