malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

LOKALNE VOLITVE 2018 Novo mesto

1. Soočenje pred 2. krogom: Občina Šentjernej

Piše: R.K.

Čas objave:
27.11.2018 18:58

Na Radiu Krka smo pred 2. krogom volitev za župane pripravili prvo od treh soočenj. V prvo oddajo smo povabili oba kandidata za župana občine Šentjernej, Franca Hudoklina in Radka Luzarja, vendar se je slednji opravičil.

Franc Hudoklin je izpostavil, da je v svojih mandatih naredil veliko dobrega za občino, se pa zaveda tudi svojih napak, ki si jih želi popraviti, zato se je tudi odločil za ponovno kandidaturo.

Glede visokih cen položnic za čiščenje in odvajanje odpadnih voda je dejal, da mu je vse zelo znano, saj tudi vsakodnevno opravlja te zadeve. »Ceno je vsekakor možno znižati in kot kandidat za župana na tem mestu tudi obljubljam, da se bo to zgodilo,« je dejal. Je pa glede morebitne prekinitve oziroma odkupa koncesije za čiščenje in odvajanje odpadnih voda opozoril na možne hude posledice za občino. »Veljavna koncesijska pogodba je bila sklenjena po takratni veljavni zakonodaji. Moti me, da se je vodstvo občine, z županom in nekaterimi občinskimi svetniki, odločilo za napačno pot. Namesto, da bi se pogovarjali o spremembi pogodbe, o znižanju komunalnih storitev in znižanju materialnih stroškov, smo se pogovarjali kako koncesionarju odvzeti koncesijo na tem področju,« je izpostavil in dodal, da žal občina Šentjernej v tem trenutku ne more najeti niti evra kredita, ker je celotni fond porabila za druge naložbe in tukaj se že pojavljajo prve težave. »Za odkup se je odločila na podlagi študije in tu se bojim, da ne bo samo 2 milijona in 100 tisoč, kot govorijo, ampak da bo cena še enkrat višja. Če bom župan, bo moja naloga, da vse te napore in dosedanje postopke prekinem v dobrobit občine in občanov ter da se začnemo pogovarjati o podpisu novega aneksa k obstoječi pogodbi, z najboljšim izkupičkom in v dogovoru z občinskim svetom,« je obljubil.

Pri vprašanju glede razprodane nove proizvodne storitvene cone Šentjernej sever in polemike, kaj v naslednjih štirih letih narediti za domače podjetnike, da ne bodo parcel iskali v drugih občinah, pa je Hudoklin dejal: »Žal mi je, da aktualnega župana, gospoda Luzarja, danes ni tukaj, da bi se o teh zadevah soočila in pogovarjala. Je pa velika napaka občine in tudi njega, da so v novi obrtni coni sami županovi prijatelji. A se župan ni zavedal, da je v občini preko 200 obrtnikov, nešteto podjetnikov, ki žal o tej njegovi nameri danes skoraj niso vedeli. Moram pa poudariti, da je še večji škandal ali napaka, da je sedanji župan, ki je tudi podjetnik, kupoval parcele v novi obrtni coni. Pa ne samo to, tudi njegov brat je lastnik parcele, kar pomeni, da sta oba kršila korupcijski zakon, ki jasno govori, da dokler si na funkciji javne osebe ne smeš sodelovati z občino in ne smeš imeti poslov kot župan, kot tudi ne vso daljne sorodstvo. To pomeni, da bom kot župan stal za tem, da ti gospodje plačajo po enakih kriterijih, kot tudi drugi obrtniki in podjetniki, ki so že vlagali v razvoj podjetništva in obrti v naši občini, ki jih pa ni tako malo. Gospod župan tega sploh ne bi smel storiti, to moramo danes na tem soočenju tudi jasno povedati, in imeti prioritete pri odkupu in vseh ostalih dajatvah. Enako velja tudi za njegovega brata podjetnika. Vse to je velika korupcija v Šentjerneju, ki je šla mimo odločanja predvsem na sejah občinskega sveta,« je zaključil.

Hudoklin je sicer spregovoril tudi o negi za starejše in dejstvu, da bo občina potrebovala dom starejših občanov. »Zato bomo iskali vlagatelje tudi med tistimi, s katerimi smo se že pogovarjali, ko je bila narejena idejna zasnova in je bila tudi že določena lokacija gradnje. Podpisana je bila tudi predpogodba z vlagateljem. Od takrat naprej, ko sem zapustil občinsko stavbo, se na tem področju ni kaj dosti naredilo,« je izpostavil.

Glede izstopa občine Šentjernej iz projekta CeROD 2 pa je izrazil presenečenje. »Moram reči, da so največji krivci tisti, ki vodijo našo občino. Že v mesecu maju leta 2015 je župan na svetu županov podprl predlog, da CeROD izstopa od naslednje faze izgradnje, predvsem pa da ne sodeluje z izbranim izvajalcem. To pomeni, da je bila s podjetjem, ki je dobilo izgradnjo druge faze, potem prekinjena pogodba in po mojih informacijah je to podjetje dobilo tudi tožbo na sodišču. Občina bi morala procentualno to zadevo vračati nazaj, torej z odškodnino na kapital, ki bi ga ta družba dobila. Zato smatram, da je treba to proceduro CeROD-a 2 takoj ustaviti, kajti zavedati se moramo, da je to najboljša varianta, predvsem pa se z vodstvom CeROD-a in tudi z občinami pogajati, da nas sprejmejo nazaj v projekt in da ljudem zagotovimo tisto položnico, ki bo sprejemljiva za končnega uporabnika, torej naše občane in občanke,« je zaključil.

Hudoklin je sicer odgovarjal tudi na vprašanja o pontonskem mostu v Mršeči vasi in prostorskem razvoju občine Šentjernej ter razvoju ostale infrastrukture v občini. Kaj je povedal lahko prisluhnete v pripetem posnetku celotnega pogovora.

1. volilno soočenje - Občina Šentjernej, Franc Hudoklin