Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Ljubljana

Drugi krog: Najbolj tesno v Šmarjeških Toplicah

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.12.2018 22:03

V županski tekmi v Šmarjeških Toplicah je po prištetju glasovnic, ki so prišle po pošti, rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in njenim izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen. Oba sta zbrala po 1016 glasov. Zakon v takih primerih predvideva žreb, kar bi bilo prvič na županskih volitvah pri nas.

Preštevanje glasovnic so prav zaradi tesnega izida sicer v nedeljo večkrat ponovili. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila tesna že v prvem krogu, saj jo je Hribar takrat prehitel za le 26 glasov.
V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.
V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Volivci so včeraj izbirali župana še v 56 občinah, v 7 na našem koncu. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu nov mandat podelili le enajstim. Kako je na našem koncu?

Neuradni in začasni podatki o izidih drugega kroga županskih volitev tako kažejo, da so v JV Sloveniji volivci potrdili dosedanje vodstvo v Brežicah, kjer je slavil aktualni župan Ivan Molan (54,55%) in v Šentjerneju, kjer je zmagal dosedanji župan Radko Luzar (68,46%). 

V ostalih štirih občinah imajo nove župane: v Črnomlju je zmagal Andrej Kavšek (72,90%), v Dolenjskih Toplicah Franc Vovk (61,16%), v Šentrupertu Andrej Martin Kostelec (53,55%) in v Žužemberku Jože Papež (57%).