malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

LOKALNE VOLITVE 2018 Ljubljana

Drugi krog: Najbolj tesno v Šmarjeških Toplicah

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.12.2018 22:03

V županski tekmi v Šmarjeških Toplicah je po prištetju glasovnic, ki so prišle po pošti, rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in njenim izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen. Oba sta zbrala po 1016 glasov. Zakon v takih primerih predvideva žreb, kar bi bilo prvič na županskih volitvah pri nas.

Preštevanje glasovnic so prav zaradi tesnega izida sicer v nedeljo večkrat ponovili. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila tesna že v prvem krogu, saj jo je Hribar takrat prehitel za le 26 glasov.
V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.
V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Volivci so včeraj izbirali župana še v 56 občinah, v 7 na našem koncu. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu nov mandat podelili le enajstim. Kako je na našem koncu?

Neuradni in začasni podatki o izidih drugega kroga županskih volitev tako kažejo, da so v JV Sloveniji volivci potrdili dosedanje vodstvo v Brežicah, kjer je slavil aktualni župan Ivan Molan (54,55%) in v Šentjerneju, kjer je zmagal dosedanji župan Radko Luzar (68,46%). 

V ostalih štirih občinah imajo nove župane: v Črnomlju je zmagal Andrej Kavšek (72,90%), v Dolenjskih Toplicah Franc Vovk (61,16%), v Šentrupertu Andrej Martin Kostelec (53,55%) in v Žužemberku Jože Papež (57%).