781-4-luka zlatko zahovic dw Odkrito.si

Zlatko Zahović bo kmalu pestoval!

iss sojuz preiskava Svet24.si

Osem ur sta "vbadala in sekala" po vesoljski ...

angel Petisvet.si

Smetnjak, ki ga prinesejo angeli

Andrej Fištravec Svet24.si

Kam po izgubljenih županskih volitvah?

lažna harry in meghan 3 Svet24.si

Po Londonu Meghan in Harry osvojila še Berlin

Tadej Pišek (Rok Slak), Lara Komar (Irena Slak) in Domen Valič (Marko Sotlar) Njena.si

Uradno: Snemanje 4. sezone Reke ljubezni je v ...

nik triler 2 Njena.si

Druga plat zgodbe: Nik do finala z domiselno ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Ljubljana

Drugi krog: Najbolj tesno v Šmarjeških Toplicah

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
02.12.2018 22:03

V županski tekmi v Šmarjeških Toplicah je po prištetju glasovnic, ki so prišle po pošti, rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in njenim izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen. Oba sta zbrala po 1016 glasov. Zakon v takih primerih predvideva žreb, kar bi bilo prvič na županskih volitvah pri nas.

Preštevanje glasovnic so prav zaradi tesnega izida sicer v nedeljo večkrat ponovili. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila tesna že v prvem krogu, saj jo je Hribar takrat prehitel za le 26 glasov.
V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.
V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.

Volivci so včeraj izbirali župana še v 56 občinah, v 7 na našem koncu. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu nov mandat podelili le enajstim. Kako je na našem koncu?

Neuradni in začasni podatki o izidih drugega kroga županskih volitev tako kažejo, da so v JV Sloveniji volivci potrdili dosedanje vodstvo v Brežicah, kjer je slavil aktualni župan Ivan Molan (54,55%) in v Šentjerneju, kjer je zmagal dosedanji župan Radko Luzar (68,46%). 

V ostalih štirih občinah imajo nove župane: v Črnomlju je zmagal Andrej Kavšek (72,90%), v Dolenjskih Toplicah Franc Vovk (61,16%), v Šentrupertu Andrej Martin Kostelec (53,55%) in v Žužemberku Jože Papež (57%).