mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Mirna Peč

Kje bodo potrebne naknadne volitve?

Piše: STA

Čas objave:
06.11.2018 07:45

V četrti volilni enoti Občine Mirna Peč na Dolenjskem na novembrskih lokalnih volitvah ne bodo volili kandidatov za občinski svet. Zaradi nepravilnosti pri kandidatni listi SD so namre ostali brez kandidatov, zato bo moralo 177 volilnih upravičencev na naknadne volitve. Te bodo skušali izvesti čim prej, je za STA povedal župan Andrej Kastelic.

Tajnica mirnopeške občinske volilne komisije Vladimira Fabjan Barbo je pojasnila, da sta tako komisija kot pozneje po pritožbi SD upravno sodišče odločila, da kandidata te stranke niso določili skladno s predpisi.

Fabjan Barbova je potrdila, da kandidata SD niso določili skladno z zakonom o lokalnih volitvah, saj ga niso potrdili trije člani stranke, ki imajo volilno pravico in stalno prebivališče v občini. Pri določanju kandidature je tudi sodeloval le en član, kar je v nasprotju z zakonom o lokalnih volitvah, ki pravi, "da morajo pri tem sodelovati člani", je pojasnila.



Izbranec SD je bil tudi edini kandidat v navedeni volilni enoti. Tako je Fabjan Barbova povedala še, da bodo postopke za naknadne volitve v četrti volilni enoti s 177 volilnimi upravičenci začeli takoj po lokalnih volitvah.

Volilna komisija je sicer nepravilnosti ugotovila tudi za pri kandidaturah DeSUS, Zelenih Slovenije in NSi, ki imajo kandidate v drugih volilnih enotah, ter skladno s priporočilom upravnega sodišča, ki je po pritožbah strank menilo, da je "treba varstvo volilne pravice gledati širše", te pozvala, naj vnovič predložijo potrebna dokazila za pravilnost izvedenih postopkov. Te so potrebna dokazila nato priložile, občinska volilna komisija pa je v ponedeljek njihove kandidature potrdila.