Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

10. obletnica programa farmacija

Piše: RK

Čas objave:
27.01.2018 13:13

V letošnjem šolskem letu mineva 10 let izvajanja izobraževalnega programa farmacevtski tehnik na Srednji zdravstveni in kemijski šoli Šc Novo mesto.

Šola se je kot ena izmed organizacijskih enot Šolskega centra Novo mestorazvila iz skromnih začetkov davnega leta 1963, ko je bila ustanovljena Šola za zdravstvene delavce.

Današnjo podoboje dobivala postopomaskozi leta razvoja in spreminjanja.

Na šoli danes izobražujemo v programih srednjega strokovnega, srednjega poklicnega in poklicno-tehniškega izobraževanja, in sicer v izobraževalnih programih: zdravstvena nega, kemijski tehnik, kozmetični tehnik, bolničar-negovalec, zdravstvena nega – pti in farmacevtski tehnik. Začetek izobraževanja farmacevtskih tehnikov v Novem mestu sega v šolsko leto 1976/77. Izobraževanje je potekalo v obliki dislociranega oddelka Šole za farmacevtske tehnike iz Ljubljane. Potrebe po šolanem farmacevtskem kadru so se v naši regiji skozi leta povečevale. Ker so na Srednji zdravstveni in kemijski šoli že izobraževali za soroden poklic kemijski tehnik, so na Ministrstvu za šolstvo in šport zaprosili še za odobritev izvajanja programa farmacevtski tehnik. S pomočjo partnerjev iz okolja, še zlasti podjetja Krka, tovarne zdravil, in po prizadevanjih takratne ravnateljice magistrice znanosti Zvonke Krištof in direktorja Štefana Davida jim je to tudi uspelo. Prvo generacijo so vpisali v šolskem letu 2007/08 in s tem po 24 letih ponovno začeli z rednim izobraževanjem za ta poklic.

V 10 letih izobraževanja so v program farmacevtski tehnik vpisali 23 oddelkov, sprva eno, nato po dve in v zadnjem času tudi tri paralelke na generacijo. Do danes je šolanje zaključilo 361 dijakov.

Poraba zdravil v sodobnem svetu vztrajno narašča, saj ljudje nenehno iščejo rešitev in način, kako čim dlje ohraniti svoje zdravje. Pri tem jim je lahko v veliko pomoč farmacevtski tehnik. Ta opravlja zahteven, a zanimiv in plemenit poklic. V času šolanja dijaki pridobijo bogata splošna strokovna in farmacevtska strokovna znanja. Naučijo se izdelave, delovanja in pravilne uporabe zdravil, spoznajo pomen zdravilnih učinkovin in njihovih stranskih učinkov. Po končanem šolanju, ki se zaključi s poklicno maturo, se lahko zaposlijo ali nadaljujejo izobraževanje. Odprta so jim vrata večine višjih in visokih strokovni šol in fakultet, vključno s Fakulteto za farmacijo. Za vpis na univerzitetni študij je potrebno poleg poklicne mature opraviti dodatni maturitetni predmet, ki je določen s študijskim programom univerz, lahko pa se vključijo v maturitetni tečaj in opravijo splošno maturo.

Dijaki tega programa dosegajo visoke rezultate tako na poklicni maturi kot tudi na tekmovanjih iz znanja, v športu in na literarnem področju. Pridobljena izobrazba jim omogoča zaposlitev v lekarnah in specialnih prodajalnah, v farmacevtski in kozmetični industriji, ali nadaljevanje študija.

  1. s kulturno prireditvijo in priložnostno razstavo, ki so ju pripravili v četrtek, 25. 1. 2018, ob 13. uri v avli  šole. Na prireditvi so se ozrli v preteklost in se spomnili začetkov izobraževanja za poklic farmacevtski tehnik v Novem mestu. Dogajanje so popestrili z glasbo, recitacijo in kratko dramsko uprizoritvijo omenjenega poklica. Obiskovalci in zaposleni na Šolskem centru Novo mesto so si po prireditvi ogledali razstavo na šolskem hodniku, ki skozi fotografijo in besedo popelje gledalca po 10-letni prehojeni poti.

Da bo letošnji jubilej ostal v trajnem spominu, so izdali tudi zbornik, v katerem so predstavljeni zgodovinski razvoj šole, prva generacija, ki se je izšolala za farmacevtske tehnike, in njihov učiteljski zbor. Predstavili smo predmetnike, ki so se zamenjali v času izvajanja programa. Posebno pozornost so namenili predstavitvi strokovnoteoretičnih predmetov in izvajanju praktičnega usposabljanja pri delodajalcu ter Europraksi. Zbornik obsega tudi prikaz interesnih dejavnosti, udejstvovanja na tekmovanjih iz znanja in športa, natečajih na umetniškem področju, pri raziskovalnem delu ter uspehe na poklicni maturi. V pričujočem zborniku so zbrane tudi vse generacije, ki so se v šolo vpisale v preteklih 10 letih.