atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

15. Dan slovenskih lekarn tudi v Dolenjskih lekarnah

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
25.09.2019 10:21

26. septembra tudi v Dolenjskih lekarnah obeležujejo Dan slovenskih lekarn, ki je namenjen pravilni in varni uporabi zdravil, tokrat na temo: Zdravila in jetra. Oglasite se v poslovnih enotah Dolenjskih lekarn, kjer so vam farmacevti na voljo z nasveti in koristnimi informacijami.

Zdravila in jetra
Jetra so drugi največji organ in največja žleza v človeškem organizmu in imajo številne funkcije. Ena glavnih nalog jeter je presnavljanje telesu lastnih in tujih snovi, vključno z zdravili, zdravilnimi rastlinami, sestavinami prehranskih dopolnil ter hrane. Ti procesi običajno potekajo brez tveganja za poškodbe jeter.
Jetra opravljajo številne naloge, zato je zelo pomembno, da skrbimo za njihovo dobro delovanje in jih po nepotrebnem ne obremenjujemo. Pred začetkom uporabe zdravil, izdelkov iz zdravilnih rastlin ter prehranskih dopolnil se zato vedno posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Učinki zdravil in drugih snovi na jetra
Presnova učinkovin v zdravilih običajno poteka brez neželenih učinkov na organizem, saj je že med razvojem zdravila velik del raziskav namenjen proučevanju tega. Kadar se zdravilo izkaže za nevarno, ne pridobi dovoljenja za promet. Oceni se tudi varnost uporabe pri ljudeh z boleznimi jeter.


Pozorni moramo biti pri izdelkih iz zdravilnih rastlin in prehranskih dopolnilih, saj so pri njih mehanizmi delovanja in poti presnove slabše raziskani, nemalokrat so tem izdelkom dodane tudi sestavine, ki niso navedene na ovojnini. Ti izdelki lahko celo povzročijo jetrno bolezen, poslabšajo stanje ali privedejo do hujših zapletov, tudi zaradi neželenih medsebojnih delovanj z zdravili. Gabez, boreč, tudi številna kitajska zelišča, ki jih uporablja alternativna medicina, so le nekateri primeri, ki lahko povzročajo okvare jeter.


“Čiščenje jeter” in “razstrupljevanje telesa”
Jetra imajo veliko možnost obnavljanja lastnih celic. Uživanje zdravil in prehranskih dopolnil ne more bistveno vplivati na zdravje jeter. Edina pot do zdravih jeter je zdrav življenjski slog. Med rastlinami, ki se lahko uporabljajo za zaščito in hitrejšo obnovo jeter, sta pomembni pegasti badelj in manj znana šisandra, na nastajanje žolča pa vplivajo rastline z grenčinami, npr. rman, regrat, pelin, rumeni svišč in tavžentroža.

Uporaba zdravil pri kroničnih bolnikih in posebnih skupinah ljudi
Tveganje za poškodbe jeter se lahko zmanjša s pravilnim izborom zdravila za posameznega bolnika ter spremljanjem delovanja jeter. Še večja pozornost je potrebna pri otrocih in starejših, saj imajo drugačno presnovo.


Priporočila bolnikom za zmanjšanje tveganja poškodb jeter zaradi zdravil
Pri zdravljenju z zdravili se je potrebno izogibati ali omejiti količino alkohola. Zdravniku in farmacevtu v lekarni je treba vselej povedati, katera zdravila, izdelke z zdravilnimi rastlinami in prehranska dopolnila jemljete, saj lahko vplivajo na presnovo zdravil ali povzročajo poškodbe jeter. Ena od boljših rešitev je, da vam v lekarni izdelamo osebno kartico zdravil, kamor vpišemo vsa zdravila na recept in brez recepta ter druge izdelke, ki jih jemljete. Ta seznam imejte vedno pri sebi in ga pokažite pri vsakem obisku zdravnika in v lekarni.
Pri uporabi zdravil in drugih izdelkov, dosegljivih brez recepta, je potrebno natančno prebrati priloženo navodilo, upoštevati priporočila za bolnike z okvarami jeter ter priporočene odmerke in se izogibati jemanju največjega priporočenega odmerka za daljše obdobje brez posvetovanja z zdravnikom ali farmacevtom.