Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Trebnje

FOTO: 27. Forum odličnosti in mojstrstva

Piše: Radio Krka/MP

Čas objave:
03.10.2018 15:58

Veliki nagradi odličnosti in mojstrstva sta prejela Andrej Bajuk (TEM Čatež) in Matjaž Berger (Anton Podbevšek Teater).

Forum odličnosti in mojstrstva se je trdno zasidral v slovenskem intelektualnem in razvojnem okolju in je tudi v Trebnje, na 27. izvedbo tega izjemnega dogodka, pritegnil številne eminentne goste.

Letos sta bili kot uvod v celodnevno dogajanje podeljeni dve veliki nagradi odličnosti in mojstrstva –prejela sta ju direktor podjetja TEM d. d. Čatež Andrej Bajuk in ravnatelj Anton Podbevšek Teatra Matjaž Berger.

V podjetju TEM Čatež so družinske vrednote prenesli v poslovni svet. Andrej Bajuk je izvršni direktor in solastnik podjetja TEM Čatež, vodilnega slovenskega proizvajalca električnih stikal in vtičnic z več kot 40-letno tradicijo. Vodenje podjetja je prevzel leta 1996, potem ko je šest let v podjetju opravljal različne funkcije, ravno v trenutku, ko je podjetje izgubilo glavni trg in je nastopila kriza poslovanja. Z energijo in skupnimi vrednotami je s sodelavci z novimi pristopi oživil tovarno, ki je danes vodilna na trgu stikal in vtičnic, skoraj 70 odstotkov inštalacijskih stikal in vtičnic lastne blagovne znamke izvažajo na tuje trge. Leta 2017 je Andrej Bajuk prejel nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Gospodarske zbornice Slovenije, t. i. gospodarskega oskarja. Družba TEM z intenzivnim vlaganjem v nove proizvode, moderne tehnologije in v zaposlene nenehno povečuje svojo ponudbo, konkurenčnost in poslovne rezultate. Danes podjetje zaposluje 139 oseb, pred tedni so slovesno odprli nove poslovne skladiščne prostore, ki obetajo novih 50 delovnih mest, in tesno sodeluje z lokalnim okoljem. Andrej Bajuk z uspehi pri vodenju podjetja in delovanjem v širši lokalni skupnosti dokazuje svojo odličnost in mojstrstvo, zato mu je bila podeljena Velika nagrada mojstrstva in odličnosti leta 2018. »Menim, da je vsako tako priznanje za nas najprej priznanje dobrega dela za nazaj in obveznost za naprej. Neradi se izpostavljamo in ne iščemo pozornosti skozi nagrade, delamo ciljno s kupci, s tistimi, s katerimi sodelujemo na poslovnem področju. Radi smo vpeti v lokalno okolje. Vsi tisti, ki nas poznajo, se k nam vračajo zato, ker dokazujemo nenehno, da smo dobri. Vseeno pa priznanje godi in se zahvaljujem za prepoznavnost našega podjetja in tega, kar počnemo,« je po prejemu nagrade povedal direktor TEM Čatež Andrej Bajuk. 

Matjaž Berger je velikan med režiserji, dramaturgi, gledališčniki, povezovalec različnih kulturnih dejavnosti z gospodarstvom, športom in politiko, je uspešni iskalec najprimernejšega mesta za ugnezditev njegovih predstav med publiko, je podjetnik, filozof in intelektualec. Svoje poslanstvo prepoznava v gledališki obliki iskanja odgovorov na temeljna vprašanja sedanjega časa, uživa zaupanje stroke in najvidnejših predstavnikov oblasti.  Potem ko je vrsto let deloval v Mladinskem gledališču Ljubljana, od leta 2006 pa uresničuje svojo vizijo v Anton Podbevšek Teatru v Novem metu, ki je najmlajše gledališče v državi, zasnovano tako, da je vsak dogodek koprodukcija gledališča, glasbe, scenografije, režije, kostumografije in vse, kar teater potrebuje, da naredi dobro predstavo. Zelo pomembno nalogo APT in Matjaž Berger opravljata v vzgoji in izobraževanju začetnikov na področju umetnosti, gledališča in epistemoloških programov. Predstave nastajajo kot zaključeni projekti, v katerih praviloma nastopa veliko sodelujočih različnih profilov znanja, s čimer APT razvija pozitivno povezovanje različnih strok v gospodarstvu Dolenjske in sosednjih narodov. Matjaž Berger je hkrati pisatelj in filmar, režiser in filozof, ustvarjalec in človek, ki pri svojem delu dokazuje mojstrstvo, zato je prejel Veliko nagrado mojstrstva in odličnosti leta 2018.  »Priznanje pomeni, da umetnost kot netržno blago lahko vzpostavlja popolnoma drugačne učinke, ki so na simbolni, na semantični ravni, ki razvijajo določene uvide in to je priznanje temu angažmaju. Je pa hkrati seveda priznanje celotnemu mojemu malemu kolektivu, ki šteje devet ljudi, ki z nadčloveškimi napori tekmujejo z ostalimi gledališkimi produkcijami, ki imajo bistveno več zaposlenih in tako naprej. Zelo sem ponosen, da smo v zelo kratkem času dosegli ali pa osvojili različne sociološke teritorije,« je po prejemu nagrade povedal ravnatelj APT Matjaž Berger. 


Obiskovalce 27. Foruma odličnosti in mojstrstva sta uvodoma navdušila Godalni orkester Glasbene šole Trebnje in sopranistka Jerica Steklasa, trebanjski župan Alojzij Kastelic je poudaril, da je to izjemen dogodek, ki omogoča povezovanje med ljudmi in stik z odličnimi posamezniki, ki igrajo pomembno vlogo v slovenskem in mednarodnem prostoru, slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, ki je poudaril pomen odličnosti in digitalne pismenosti, predsednik uprave novomeškega podjetja Krka Jože Colarič pa uvodno predavanje zaključil s tem, da je garancija za uspeh delo v povezavi v znanjem in dobrim marketingom. Na prvem panelu so razmišljali o pametni specializaciji in pametnih sistemih, sledila je predstavitev odličnih izdelkov Temeniške, Mirnske doline in širše, na drugem panelu poteka razprava o uveljavljanju na globalnih trgih, s predavanjem Mihe Mazzinija pa se bo kmalu začel še tretji panel o etiki, vrednotah in ključnih veščinah v visokotehnološki družbi, ki mu bo sledila zaključna misel dr. Janeza Gabrijelčiča, člana Strateškega odbora forumov odličnosti in mojstrstva.