mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

28. regijski otroški parlament

Piše: DPM Mojca

Čas objave:
08.03.2018 21:19

Svetniške klopi je zasedlo 35 delegatov, ki so ga organizirali pri društvu Mojca ob podpori Mestne občine Novo mesto. Razgovorili so se o šolstvu in šolskih sistemih.

Izvolili so desetčlansko delegacijo, ki jih bo 9. aprila zastopala v veliki dvorani Državnega zbora: Žiga Murn Lindič iz Kočevja, Amika Zoja Jelič iz Novega mesta, Jakob Kavšek iz Črnomlja, Klara Ostojić in Domen Špringer iz Novega mesta, Ivo Štukelj iz Ivančne Gorice, Neža Račečič, Nika Fišter in Klara Štukelj iz Novega mesta, Iva Žalec iz Mokronoga in poročevalka Lucija Konda iz Črnomlja.

Prav vsi delegati, ki so prišli iz Šentvida pri Stični, Kostela, Šentruperta, Loškega Potoka, Škocjana, Stare Cerkve, Kočevja, Ribnice, Novega mesta, Straže... so se pridno oglašali in tehtno obdelali letošnjo temo, za katero so soglašali, da je zelo dobro izbrana in več kot potrebna v osnovnem šolanju. Učenci bi namreč v šolskem sistemu marsikaj zamenjali, dodali, spremenili... Domnu je pomembno uporabno znanje za življenje, Žigo skrbi avtoriteta učiteljev, ki jo spodkopavajo nekateri učenci in njihovi starši, Nika bi nekatere predmete uvedla skozi celo leto. Amika Zoja meni, da bi bilo med šolske predmete uvesti tudi prepoznavanje odvisnosti in samopomoč, Lana bi uvedla tudi osnove ekonomije.

Veliko učencev je poudarjalo, da bi namesto opominov in ukorov za neprimerno obnašanje učencev uvedli družbeno koristno delo, pri katerem bi moral učenec pomagati snažilkam in hišniku....