benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Trebnje

"Črni" vrtec v Hudejah ostaja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.01.2013 18:28

Na komisiji za zaščito romske skupnosti soglašajo, da se na črno zgrajeni otroški vrtec v romskem naselju Hudeje pri Trebnjem ohrani.

Postopki, ki naj bi pripeljali do legalizacije nelegalno zgrajenega objekta vrtca, so namreč že v teku. Komisija pa se pridružuje pobudam, da v tem času ne pride do realizacije izvršbe o rušitvi.

Objekt vrtca v Hudejah je nelegalen, zgrajen brez gradbenega dovoljenja. Kot je na seji komisije pojasnila direktorica gradbene, geodetske in stanovanjske inšpekcije Sandra Petan-Mikolavčič, je bilo vloženih več predlogov za odlog izvršbe, dobili so tudi prošnjo ministrstva za izobraževanje. Prav tako so obveščeni o trudu za legalizacijo objekta. A zakonske podlage, da bi izvršbo ustavili, nimajo. Je pa poudarila, da to ni edina črna gradnja v Sloveniji in zato tudi verjetno ni prioriteta.

Minister za okolje in prostor Franc Bogovič, ki vodi komisijo za zaščito romske skupnosti, je po seji pojasnil, da so v občini Trebnje v teku postopki za sprejem občinskega prostorskega načrta (OPN). Danes so se člani komisije tako seznanili, da je občina 8. januarja oddala vlogo za pridobitev mnenj k predlogu OPN, v mesecu dni, torej v začetku februarja, pa pričakujejo, da bodo imeli vsa mnenja.

Kot je povzel Bogovič, pri tem ni pričakovati kakšnih zapletov. Pričakujejo, da bodo vsa ta mnenja pozitivna in da bo na tej podlagi občinski svet lahko sprejel OPN, ki bo potem tudi osnova za legalizacijo objekta. Apelirajo pa tudi na občino in vse vpletene, da čim prej pridejo do potrebne gradbene dokumentacije, da bo objekt ne le s prostorskega, ampak tudi z varnostnega vidika tak, kot mora biti.

Komisija za zaščito romske skupnosti je sicer danes oblikovala tudi tri delovne skupine, ki se bodo ukvarjale s posameznimi področji. Prva skupina se bo tako ukvarjala s prostorskimi in infrastrukturnimi vprašanji romskih naselij. Druga skupina bo spregovorila o izobraževalnem delu. Še vedno je namreč eden ključnih problemov, da je med romsko populacijo premalo izobraženih ljudi, ki potem tudi izgubijo tekmo na tem ostrem trgu dela, je pojasnil Bogovič. Tretja skupna pa bo po njegovih besedah zadolžena za pripravo sprememb romskega zakona, saj se je na tem področju nabralo kar precej pobud.

Na komisiji so se dogovorili, da se bodo te skupine sestale v februarju in pripravile podlage za delo komisije, ki naj bi nato naslednjo sejo imela predvidoma v marcu.