mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

"Ni zaskrbljenosti glede jedrske varnosti"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.03.2013 11:57

Včerajšnja izredna seja občinskega sveta, ki so jo izzvali nedavni dogodki povezani z zamenjavo vodstva GEN energije, se je končala s pozitivnim sporočilom za javnost; z zagotovili kompetentnih strokovnjakov, da je jedrska varnost zanesljiva in da se lahko občani v tem okolju počutijo varno.

Slišati pa je bilo tudi poziv politikom, naj ne izrabljajo stroke za doseganje političnih ciljev. Na seji so uradno odstopili tudi trije nadzorniki GEN energije.

Tokratno sejo si gre zapomniti po zelo dobrem odzivu vidnih predstavnikov stroke in politike pa tudi po udeležbi ostale javnosti, ki je želela iz prve roke slišati pojasnila in razloge za zamenjavo direktorja GEN energije.

Župan občine Krško, Miran Stanko je v uvodni besedi kot eno najpomembnejših izhodišč, ki veljajo za lokalno skupnost v kateri živimo, izpostavil njeno izrazito energetsko naravnost, kjer je med najpomembnejšimi generatorji razvoja prav Nuklearna elektrarna Krško. Zagotavljanje družbene sprejemljivosti takšnega objekta za njegovo vodstvo predstavlja zahtevno odgovornost, ki jo z visokimi standardi delovanja uspešno dosega v vseh treh desetletjih njenega obstoja. »GEN energija kot lastnik nuklearnega objekta lahko vpliva na njegovo delovanje, informacija o neustreznem reagiranju pa lahko povzroča nemir in negotova vprašanja med prebivalci zato si želimo odgovore ali je razlog za nedavno menjavo direktorja GEN energije res v neustreznem strokovnem pristopu direktorja ali so to menjavo povzročili zgolj politični vzgibi«, je še dejal župan.

Prav tako je župan v uvodu izzval tudi prisotne predstavnike Ministrstva za infrastrukturo in prostor ter Agencije za radioaktivne odpadke kako varnost jedrskih objektov vidijo oni. Njen pomemben sestavni del je namreč tudi odlagališče NSRAO, ki se v aktivnostih za gradnjo ne premakne z mrtve točke.

Martin Bratanič, predsednik NS: »Razlogi za razrešitev Novšaka so bili poslovne narave«
Pred Občinski svet je prvi stopil predsednik Nadzornega sveta GEN energije Martin Bratanič, ki je izpostavil, da Novšaka niso zamenjali zaradi jedrske varnosti, saj je ta po njegovem vedenju varna kar potrjujejo tudi vsi testi. Razlog glavnega nadzornika se je nanašal na to, da Novšak Nadzornega sveta ni seznanil z izsledki študije francoskega inštituta za jedrsko varnost o potresni ogroženosti tukajšnjega območja. K razlogom za razrešitev je dodal še neizvedbo nekaterih po njegovem mnenju prioritetnih nalog zapisanih v razvojnem načrtu 2008-2016 in poslabševanje donosnosti, kljub temu da je GEN energija lansko leto presegla planirani dobiček.

Dr. Andrej Stritar, direktor URSJV: »Politiki, ne izrabljajte stroke za dosego političnih ciljev«
Direktor uprave za jedrsko varnost dr. Andrej Stritar je kot strokovnjak s tega področja pojasnil vsebino zapisano v »spornem dokumentu« francoskega inštituta, ki izpostavlja problematiko sezmike na območju predvidenem za gradnjo drugega bloka NEK. »Potresna ogroženost je dejstvo, ki obstaja, vemo, da tu potresi lahko so, zato se temu vedenju podreja marsikateri ukrep usmerjen v še večjo varnost.« Zagotovil je, da vodstvo NEK ves čas išče načine kako izboljšati obrambo proti kakršnemu koli potresu. Stroka je tako včeraj zagotovila, da so stavbe nuklearne zgrajene tako trdno da bi, če bi do potresa prišlo, prenesle tudi najhujše. NEK je tako po zagotovilih Stritarja torej pripravljena za najhujše razmere, česar, kot je bilo slišati, ne spreminja mnenje nobenega inštituta.

K strokovnemu pojasnilu pa je Stritar dodal tudi svoj apel politikom in jih pozval naj se zadržijo izrabe stroke za uresničevanje ciljev katerikoli vrste. Stroko potrebujemo, da takšne stvari kot je zagotavljanje jedrske varnosti zagotavlja strokovno, zato je jedrski stroki potrebno dovoliti, da nemoteno opravlja svoje delo in da se je ne izrablja za politične cilje. GEN energija ima po Stritarjevih besedah pomembno vlogo pri zagotovitvi sredstev, ki omogočajo nadaljnje izboljšave oz. nadgradnjo visoke varnosti. Zato je zelo pomembno, da v podjetjih, ki so sicer v državni lasti, torej v rokah politike, ni glavno vodilo dobiček ampak varnost.


Stane Rožman, predsednik uprave NEK: »Poskus razrešitve Martina Novšaka z mesta direktorja razumemo kot žalitev stroke in demotivacijo vseh, ki delamo na področju energetike«
Zelo tehtna stališča je na izredni seji podal tudi Stane Rožman, predsednik uprave NEK. Dejal je, da je bilo ob navedbah razlogov za razrešitev Novšaka s strani Nadzornega sveta v javnosti odprto resno vprašanje povezano z jedrsko varnostjo. Opozoril je, da tisti, ki so to temo omenjali v kontekstu razrešitve ne bi smeli pozabiti, da gre za izjemno občutljivo vsebino, ki zahteva odgovorno obravnavo. Dejal, da je v vseh letih delovanja NEK jedrska varnost prva delovna prioriteta kar potrjuje tudi transparentna in preverjena izkaznica s strani neodvisnih institucij. Prvi mož nuklearne je javnosti zagotovil, da pismo, ki ga je omenjal Martin Bratanič v ničemer ne spreminja jedrske varnosti, ne danes, ne v prihodnje. Za obravnavo tega področja so bili vedno uporabljeni najvišji svetovni varnostni standardi. Dosego slednjih je s svojimi vlaganji zagotavljal prav lastnik-GEN energija, ki je pod kompetentnim vodenjem Novšaka ves čas prepoznaval bistvo svojega poslanstva. Zato so bile s poskusom razrešitve poteptane temeljne vrednote človeške integritete, vrednote delavnosti in strokovnosti, je bil jasen predsednik uprave NEK. »Ta ukrep razumemo kot žalitev stroke in demotivacijo vseh, ki delamo na področju energetike«, je dejal. Nenavadno urgentnost razrešitve pa je označil kot rušitev temeljne bariere jedrske varnosti in njenih osnovnih elementov.

Martin Novšak: »Tudi v bodoče ni pričakovati enormnih dobičkov, ki bi jih lahko razporejali drugače kot v izvedbo investicij za zagotavljanje varnosti«

Svoja pojasnila je včeraj podal tudi Novšak, ki je po sklepu sodišča sicer ponovno prevzel vodenje podjetja. O očitkih Nadzornega sveta, da je bil dobiček nekoliko manjši kot prejšnja leta je dejal, da brez investiranja ni možno pričakovati ne podaljšanja obratovalne dobe, ne visokih ocen stres testov, ne zadovoljstva Uprave za jedrsko varnost, ki varnost nadzira pa tudi ne zadovoljstva ljudi, ki tu živijo. To je le nekaj oprijemljivih razlogov, ki se na račun povečanja investicij v nuklearno, odražajo v nekoliko manjšem dobičku. Tudi v bodoče pod njegovim vodstvom ni pričakovati enormnih dobičkov, ki bi jih lahko razporejali drugače kot v izvedbo investicij za zagotavljanje varnosti, je bil jasen Novšak.

Odstopili trije od petih članov Nadzornega sveta GEN energije
Včeraj so pred številnim občinstvom spregovorili tudi trije nadzorniki, Rastislav Jože Reven, Goran Udovč in dr. Marko Čepin. O dokumentu francoskega inštituta so dejali, da je bil ta le izgovor za zamenjavo Novšaka, in iskreno povedali, da so bili interesi družbe večkrat postavljeni na stranski tir in da so nekateri ves čas iskali zgolj razloge za razrešitev direktorja. Zaradi takšnega neprofesionalnega dogajanja so vsi trije po zaključku svojih nastopov predsedniku Nadzornega sveta oddali tudi odstopne izjave z mesta nadzornikov družbe GEN energije. Sicer so GEN energijo označili kot eno najbolje organiziranih podjetij v Sloveniji, ki so ga doslej vodili ustrezno usposobljeni strokovnjaki.

Franc Bogovič, nekdanji župan in minister: »Jedrske teme niso prostor za politična preštevanja«
Franc Bogovič nekdanji minister za kmetijstvo in okolje je spregovoril kot nekdanji župan, ki je občino vodil 13 let. Dejal je, da je v vsem tem času vsakič znova prišel do elementarnih zaključkov, da je jedrska tema tista, kjer ni prostora za politiko ampak je to prostor za odgovornost, resnost in ne mesto za politično razdvojevanje. »Prepustimo slovenski stroki naj dela, mi pa opravljajmo svoj posel za katerega smo usposobljeni«, je še zaključil.

Kako naprej z odlagališčem NSRAO?
Kar je prav tako zelo pomembno je to, da je včerajšnja seja izpostavila tudi potrebo po čimprejšnji izgradnji odlagališča NSRAO in od odgovornih zahtevala, da začne z aktivnostmi za gradnjo. Julijan Fortunat, direktor direktorata za energijo na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter hkrati v.d. direktorja ARAO je včeraj obljubil, da se bodo stvari konkretno premaknile. Župan pa je povedal, da Občina Krško pričakuje spoštovanje zaveze, ki jo predstavljajo zdaj že pred leti podpisani protokoli. Lokalna skupnost je družbeno sprejemljivost za umestitev objekta v prostor zagotovila, država pa je obljubila, da bo v prostoru določene aktivnosti zavoljo tega finančno kompenzirala. Občina je svoj del zaveze torej izpolnila, sedaj to pričakujemo tudi od Vlade RS, je bil nazoren župan. Na seji je bil prisoten tudi novi pristojni minister Igor Maher. Upati je, da bo nova Vlada imela bolj resen pristop k reševanju tega problema.