opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

Bangun Dobra karma

Si želite vrniti izgubljeno ljubezen?

horoskop_zodiak-astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 19. novembra

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Novice Brežice

70-letnica poimenovanja Posavskega muzeja Brežice

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2019 12:51

V Posavskem muzeju v Brežicah se je prejšnji konec tedna začel prireditveni niz ob 70-letnici njegovega poimenovanja. Naslovili so ga Dan delničarjev znanj in veščin Posavskega muzeja. Muzej so sicer iz zametkov v Krškem leta 1948 preselili v grad Brežice, okrajni ljudski odbor pa je 2. marca 1949 potrdil, da se strinja z njegovim poimenovanjem.

Iz brežiškega muzeja so sporočili, da so prireditve tako poimenovali, ker menijo, da so "muzej ustvarili in soustvarjajo ljudje s svojimi znanji in veščinami, s svojimi zgodbami, ki jih pripovedujejo skupaj s podarjenimi predmeti". Muzeja ni brez ljudi, ki imajo radi dediščino, so dodali.

Prireditve bodo začeli z iskanjem muzejskega zaklada. Nadaljevali bodo z različnimi delavnicami ter predstavitvijo izbora donacij Roberta Šupeta in nakupa dela slikarja in grafika Franja Stiplovška iz zasebne zbirke. Muzejski dan bodo sklenili s koncertom pevskega zbora Viva Brežice. Vstop bo prost.

Posavski muzej sicer izvira iz zametkov muzeja, urejenega pod okriljem muzejskega društva za politična okraja Brežice in Krško v Krškem, ki so ga ustanovili leta 1939. Njegovo dejavnost je prekinila druga svetovna vojna, obudili pa so jo leta 1946.

Prve muzejske zbirke so po vojni razstavili v nekdanji cerkvi sv. Duha in v Valvasorjevi hiši v Krškem, leta 1948 pa so jih z lojtrnim vozom preselili v brežiški grad.

Prvotne brežiške muzejske zbirke so obsegale arheološko, etnološko in umetnostno-zgodovinsko gradivo, Posavski muzej pa se je nato razvil v kompleksen in sodoben pokrajinski muzej za vse Posavje.