požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice

A1 Slovenija s pobudo ''Med Vrsticami''

Piše: A1, R.Č.

Čas objave:
25.04.2019 08:58

Zaradi hitrega načina življenja Slovenke in Slovenci žal beremo vedno manj. A1 Slovenija je v odgovor na to problematiko uvedel pobudo Med vrsticami, h kateri je pristopilo 19 slovenskih literarnih ustvarjalcev in katere namen je ozaveščanje o pomembnosti bralne kulture. Ob letošnjem svetovnem dnevu knjige A1 Slovenija izvaja celotedenski sklop aktivnosti, s katerimi Slovenke in Slovence spodbuja k prebiranju slovenske literature.

A1 Slovenija je ob letošnjem svetovnem dnevu knjige izdal omejeno serijo posebnega rokovnika Med vrsticami, ki kakovostno slovensko literaturo skriva dobesedno v vsaki vrstici, njihovim uporabnikom pa omogoča, da preberejo vsaj nekaj vrstic dnevno, kadarkoli in kjerkoli. Domači literarni ustvarjalci so prispevali žanrsko in tematsko raznolike zgodbe, ki zrcalijo pereča družbena vprašanja ali se zazirajo v človeško intimo, to počnejo resnobno ali igrivo. Rokovnik lahko slovenske bralke in bralci prejmejo, če sodelujejo v pobudi, v kateri delijo literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice. Aktivnost bo potekala v tednu knjige, od 23. aprila do 29. aprila 2019 na A1 Instagram, Facebook in Twitter profilu.

Letošnja aktivnost poteka v okviru dolgoročne pobude Med vrsticami, ki jo je A1 Slovenija, z namenom ozaveščanja o pomenu bralne kulture, začel izvajati v lanskem letu. V okviru portala Mozaik.si, ki sicer obvešča o novostih tehnologije, glasbe, serij in filmov, je A1 Slovenija vzpostavil spletno podstran, na kateri bralkam in bralcem na sodoben način omogoča dostop do izbrane kakovostne slovenske literature. Spletno podstran https://www.mozaik.si/med-vrsticami je do danes obiskalo že več kot tri tisoč ljudi, za prebiranje vsebin pa so porabili nadpovprečno veliko časa.

Pobuda Med vrsticami vključuje tudi izdajo skoraj 20.000 edinstvenih zvezkov, ki so na voljo kot darilo na vseh prodajnih mestih A1 Slovenija in 3000 inovativnih rokovnikov, ki so bili poslovno darilo ob novem letu ter v katerih so kratke literarne zgodbe vpisane dobesedno med vrstice. Črte za pisanje so namreč nadomestile vrstice slovenskih literarnih besedil. Kratka literarna besedila je za to pobudo prispevalo 19 izbranih slovenskih avtoric in avtorjev: Feri Lainšček, Andrej Blatnik, Boštjan Gorenc Pižama, Anja Mugerli, Neli Filipič, Mirana Likar Bajželj, Jedrt Lapuh Maležič, Cvetka Bevc, Agata Tomažič, Zoran Knežević, Vinko Möderndorfer, Nataša Konc Lorenzutti, Sebastijan Pregelj, Žiga X. Gombač, Damjana Kenda Hussu, Nina Kokelj, Dušan Šarotar, Gabriela Babnik, Veronika Simoniti.

Izdaja omejene serije rokovnikov Med vrsticami ob letošnjem svetovnem dnevu knjige predstavlja nadgradnjo te aktivnosti.

Tanja Kos iz podjetja A1 Slovenija je izpostavila: »Poslanstvo A1 Slovenija je biti zanesljiv, pozoren in življenja poln sopotnik naših uporabnikov. Zato želimo slovensko umetnost in literaturo, ki pomembno prispevata k dvigu kakovosti življenja, približati sodobnemu človeku prek tablice, telefona ali računalnika, ki so v središču delovanja A1 Slovenija. Pobuda Med vrsticami je sodoben, inovativen ter enostaven način, na katerega smo slovensko literaturo in branje približali široki množici. Sodoben način življenja nam pogosto iz rok jemlje knjige, v roke pa nam daje poslovne rokovnike. V A1 Slovenija smo te dejavnike sodobnega okolja združili v eni ideji in slovensko literaturo prenesli v vsakdanjik Slovenk in Slovencev.''

Dr. Andrej Blatnik, priznani slovenski literarni ustvarjalec, univerzitetni profesor in avtor zgodbe »Še dobro«, ki je objavljena v rokovniku Med vrsticami je poudaril: ''Med vrsticami je odlična akcija, ki kaže, da slovenska književnost ni bavbav, pred katerim trepetamo v šoli, potem pa nanj čim prej pozabimo, temveč branje, ki k sebi spušča slehernika, mu daje misliti in ga včasih celo zabava – ali pa napelje v lastno ustvarjalnost. Na začetku pisanja je branje, je pred mnogimi leti rekel Drago Jančar, in danes ni nič drugače. Prek vrstic beremo zgodbe drugih tudi zato, da lažje razumemo svojo – in jo potem med vrsticami morda tudi zapišemo. Tako nas ne bo vseh pobralo, temveč nas bo več prebralo, kaj smo in kako bomo. Med vrsticami je izvrstno!''

Feri Lainšček, eden izmed sodelujočih avtorjev v pobudi Med vrsticami je kot razlog za svoje sodelovanje navedel inovativnost. Ugotavlja, da: ''je v Sloveniji veliko bralcev. Vse več je tudi takih, ki ne posegajo po klasičnih nosilcih sporočil, kakršen so pač tiskane knjige, temveč raje berejo na sodobnejših nosilcih. Pobuda Med vrsticami skuša táko branje še bolj uveljaviti, zato sem ji naklonjen. Še posebej pa se mi zdi pomembna kot projekt raziskovanja novih možnosti in drugačnih pristopov.''

Podobnega mnenja je tudi Dušan Šarotar, avtor zgodbe »Zvezki«, ki pravi, da je: ''Projekt Med vrsticami je nekje na prehodu med knjigo in novimi možnostmi formiranja besedil''.

Žiga X. Gombač, avtor zgodbe »Lumpsterji« je sodelovanje z A1 Slovenije opisal: ''Z A1 Slovenija sodelujem že več let. Skupaj smo sodelovali v več uspešnih literarnih projektih, ki so v Slovenijo prinesli kar nekaj novosti.  Novosti v smislu predstavitve mlajših avtorjev, svežih zgodb in seveda posredovanju zgodb bralcem. Predvsem slednji je bil in še vedno je inovativen ter uspešen''.