mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Gornja Radgona

AVDIO: Agra - Sejem nove generacije

Piše: STA/M.K.

Čas objave:
23.08.2018 12:12

/OGLASNO SPOROČILO/ Letošnji 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni bo drugačen ne le zaradi novega slogana Sejem nove generacije, ampak zaradi dejanskega poudarka mladim v kmetijstvu oziroma njegove generacijske prenove. Sejemski usmeritvi sledi tudi kmetijsko ministrstvo s programom, kjer so v ospredju prav tako mladi kmetje.

Dosedanji slogan Tradicionalno svež so na Pomurskem sejmu torej zamenjali z novo generacijo, tudi s slavnostnim govornikom, ki tokrat ne bo vidni politik, ampak so ga mladi izbrali sami. To bo Rok Damijan, predsednik slovenske podeželske mladine, v kateri poudarjajo, da so edina nacionalna organizacija, ki združuje tako mlade s podeželja kot tiste, ki se s podeželjem čutijo povezani.

Janez Erjavec, od leta 1981 tehnični direktor in od leta 1992 do danes direktor oz. predsednik uprave Pomurskega sejma, zdaj sicer "polovični upokojenec", ob tem pravi: "V mojem obdobju nikoli, pa tudi v Jugoslaviji ne, kolikor se spomnim, sejma ni odprl kdo drug kot "pravi" politik, predsednik države, vlade ali najmanj minister."

Letos je sicer za to zaslužno tudi sestavljanje vlade, pa vendarle - mladi so tako dobili priložnost, da predstavijo svoje dosežke v agroživilstvu, inovativnost, nova znanja, prakse, zamisli, pa tudi pridelke in izdelke s svojih kmetij na lastni tržnici, gostovali bodo tudi pri izdelovalcih sodobne kmetijske tehnologije, katere učinkovita uporaba je možna s širokim strokovnim znanjem in obvladovanjem vrhunske informacijske tehnologije.

Tako bodo mladi s svojim delom bolj prepoznavni, kar je pomembno za razvoj panoge - tudi zaradi strateške usmeritve k domači hrani oziroma hrani iz bližine.

Na Agri, kjer bo letos med 25. in 30 avgustom razstavljalo 1820 razstavljavcev iz 32 držav, se dogaja še en pomemben premik. Ob tradicionalnih razstavljavcih je vse več takih, ki ponujajo vse bolj kakovostna semena, tudi domače avtohtone sorte, kar je mogoče preveriti na sejemskih vrtovih, kjer jih testira Biotehniška šola iz Rakičana.

Tudi ministrstvo postavlja v ospredje mlade
Tudi večina okroglih miz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v znamenju mladih, to potrjujejo že naslovi: Uporabi sodobno tehnologijo in kmetuj pametneje, Vsaka kmetija je lahko uspešna, Kako narediti življenje in delo na kmetiji bolj privlačno za mlada dekleta, Prenos znanja in izkušenj mladih iz tujine na domače dvorišče, Povezovanje povečuje uspešnost kmetovalcev - kako ga okrepiti, Povezovanje ne samo v kmetijstvu, ampak tudi sicer.

Že pred sejmom bo skupščina Evropskega komiteja mladih kmetov in ministrov, sklepe bodo predstavili na Agri, pri Zvezi slovenske podeželske mladine bodo tudi pojasnjevali, kako pomagati mladim kmetom, pripravljajo tudi številne dejavnosti za mlade in otroke. Mlade kmete, to so vsi mladi do 40 let, ki živijo in delajo na kmetijah, bodo podučili tudi o oznaki mladim kmetom prijazno podjetje.

Ministrstvo med drugim pripravlja dialog z evropskimi poslanci z naslovom Kakšne bodo spremembe pri financiranju skupne kmetijske politike, kohezijske politike, socialnih in izobraževalnih programov EU po letu 2020 ter posvete o predlogu strateškega načrta promocije kmetijskih in živilskih proizvodov 2019-2024, odnosih v verigi preskrbe s hrano in o tem, kako lahko slovenski proizvajalci hrane zaščitijo svoja živila pred škodljivimi posegi konkurence.

Za Kitajsko prihaja Makedonija
Po lanskem navdušenju ob državi partnerici Kitajski letošnjo Makedonijo na Pomurskem sejmu napovedujejo kot tretjo najboljšo državo za zagon novega posla po poslovnem poročilu Svetovne banke, kot zanimiv turistični cilj, zibelko kulture in križišče civilizacij. Na sejmu bo mogoče spoznati njeno ekološko kmetijstvo, vina, tudi šampiona med rdečimi vini, in izdelke s poudarkom na 100-odstotni ekološki pridelavi. Letošnja posebnost bo tudi predstavitev Indije, sosednje Avstrija, Madžarska in Hrvaška, ob njih bo tudi Poljska, pa so na sejmu na stičišču meja že tradicija.

Med novostmi, ki jih je letos več kot prejšnja leta, posebej omenjajo medeni hram v počastitev uspešne pobude Čebelarske zveze Slovenije za praznovanje svetovnega dneva čebel, ki jo je podprlo ministrstvo, in na sejmišču ob vinskem hramu, v njem pa vse o čebelah, tudi izdelki. Premierno bodo predstavili Društvo rejcev vodnih živali, konjeništvo kot športno disciplino ter akvakulturo in jedi iz slovenske pridelave.

Le na sejmu lahko zares vidiš in poskusiš
Posvetov, predavanj in okroglih miz bo tudi letos čez 100, podelili bodo številne nagrade in priznanja kakovosti z Agrinih ocenjevanj mesa, mesnin, mleka in mlečnih izdelkov, sokov in brezalkoholnih pijač, kmetijske mehanizacije in vina. Letos so prvič ocenjevali tudi med in izdelke iz njega. Na Pomurskem sejmu so prepričani, da so tudi ocenjevanja njihovo pomembno poslanstvo, saj objektivnost zagotavljata preverjen sistem in sestava strokovnih komisij, v katerih so priznani slovenski in tuji ocenjevalci kakovosti z licencami.

Tudi letos bo pestro dogajanje v zeleni oazi z vzorčnimi nasadi, permakulturno pridelavo in naravno gradnjo, številna bodo tudi tekmovanja in družabne prireditve.

Janez Erjavec pa je prepričan, da sejmi ne bodo izumrli, ob tem, da se bodo seveda prilagajali. "Na spletu stvari pač niso popolne, le na sejmu jih lahko zares vidiš in poskusiš in to je nenadomestljivo," pravi prvi mož Pomurskega sejma.

Prvi dan - Izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič

Prvi dan sejma, 25082018


Drugi dan - Izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič

Drugi dan sejma, 26082018


Tretji dan - Izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič

Tretji dan sejma, 27082018


Četrti dan - Izvršna direktorica sejma Mateja Jaklič

Četrti dan sejma, 28082018


Peti dan - Izvršna direktorica sejma Mateja Jaklič

Peti dan sejma, 29082018


Šesti dan - Izvršna direktorica sejma Mateja Jaklič

Šesti dan sejma, 30082018