reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

Akrapovič seli proizvodnjo v Črnomelj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.11.2012 15:52

Proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič bo svojo proizvodnjo iz Ivančne Gorice sčasoma preselil v Črnomelj, kjer je družba avgusta kupila Danfossov proizvodni objekt. V podjetju bodo sicer tudi letos poslovali spodbudno, pričakujejo pa do 17-odstotno rast prihodkov, je za STA povedal prvi mož družbe Igor Akrapovič.

Po besedah lastnika, predsednika upravnega odbora in direktorja družbe Akrapoviča bodo največjo rast zabeležili v segmentu avtomobilov, zaradi te pa so se tudi odločili za nakup novih prostorov v Črnomlju.

Svojo dejavnost bi radi tako združili na enem mestu, v Ivančni Gorici pa bodo ostali sedež družbe, njen razvojni oddelek in livarna titana, ki jo tudi nameravajo razširiti, je pojasnil.

Proizvodnjo naj bi v Črnomelj začeli seliti septembra prihodnje leto. Ker v Danfossovi tovarni deluje tudi črnomaljski Secop z nekaj manj kot 500 zaposlenimi, ki ima za svojo proizvodnjo v najetih prostorih triletni odpovedni rok, pa se z omenjeno družbo dogovarjajo za tako imenovani mehki prehod in postopni prevzem skoraj celotnega proizvodnega objekta in dela tam zaposlenih v prihodnjih dveh letih.

Za proizvodnjo v Črnomlju nameravajo zaposliti tudi lokalno delovno silo - vsekakor nekaj delavcev tudi iz Secopa, pri tem pa se ne bodo mogli izogniti temu, da bodo v določenem trenutku potrebovali nekoliko manj delavcev, kot jih je sedaj zaposlenih v Secopu, je dodal Akrapovič.


Večji del proizvodnje naj bi v Črnomelj preselili v treh do štirih letih, če bo družba rasla s sedanjo hitrostjo, pa bodo verjetno potrebovali tudi temu primerno večje število zaposlenih. Medtem pa bodo morali preživeti prehodno obdobje, ki tudi za družbo Akrapovič ne bo enostavno, je ocenil.

V Akrapoviču načrtujejo, da naj bi čez približno pet let v Črnomlju zaposlovali vsaj 500 delavcev, če bo družba rasla, pa mogoče čez sedem ali osem let tudi vsaj 700, je še povedal Akrapovič.

Na upravi družbe v Ivančni Gorici je danes sicer potekala izredna skupščina, na kateri so odpoklicali dosedanje člane upravnega odbora - poleg Akrapoviča še Slavojko Akrapovič in Miloša Dežnaka ter imenovali nove člane odbora, in sicer za predsednika vnovič Akrapoviča, za druga dva člana pa Slavojko Akrapovič in Uroša Roso.