kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Straža

VIDEO: Andrej Blažon predstavlja svoje portrete

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.10.2019 14:10

V Kulturnem domu v Straži so v četrtek odprli razstavo portretov avtorja Andreja Blažona. Na ogled bo še vse do konca oktobra.

Andrej Blažon je po opravljeni diplomi na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani sprva opravljal poklic arhitekta, a se je kmalu usmeril v oblikovalske vode in kot samostojni podjetnik deloval na različnih področjih oblikovanja, predvsem grafičnega. Tako z oblikovanjem, kot tudi na področju upodobitvene umetnosti, ki se ji posveča v zadnjem času, je požel uspeh tudi v tujini z zmago na One Good Chair Design Competition, njegovo delo pa so uvrstili tudi v knjigo Strokes of Genius: The Best of Drawing. Značilen slogovni izraz dosega s prepletom risarskih in slikarskih tehnik.

V Straži se tokrat predstavlja s svojim slikarskim opusom. Razstavil je 24 portretov v oglju, ki so nastali v obdobju zadnjih 6 let, od kar se resneje ukvarja z likovno umetnostjo. Med razstavljenimi deli lahko vidite portrete Božidarja Jakca, Ivana Cankarja in med ustvarjalci današnjega časa tudi na primer Saša Đukića.

Kot pravi avtor sam, je za uspešen portret potrebna podobnost s portretirancem, kar pa seveda ni ključno. Blažon jih želi predstaviti v neki luči, ki se dotakne opazovalca, da portret doživi na svoj način.

Razstava v Straži je njegova druga samostojna. Obširen pregled ustvarjanja na področju portreta je nedavno predstavil v Mosconovi galeriji na gradu Sevnica, sicer pa je sodeloval tudi na mnogih skupinskih likovnih razstavah širom Slovenije – od Sevnice, Kopra in Izole, preko Ajdovščine, Trbovelj in Hrastnika, do Črnomlja in Kostanjevice.

Andrej Blažon trenutno raziskuje izrazne možnosti oljne tehnike in – kot sam pravi - vedno snuje kaj novega. Ali so to nove izrazne tehnike, ali načrti za prihodnost, vendar o teh nerad govori.

Razstava portretov Andreja Blažona bo v prostorih straškega kulturnega doma na ogled do konca oktobra.