3_eva boto Svet24.si

Eva Boto je svoje sanje uresničila že pri rosnih...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

kris Svet24.si

VIDEO: »Lahko se igram brez opornice in brez nje ...

profimedia-0191626479 Dobra karma

Kako žalostno! Bivši mož Petri želi bolnega ...

lado branko Njena.si

Bizovičar v pižami po središču Ljubljane

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Novice Novo mesto

FOTO: Asfaltirajo Kandijski most

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
05.09.2019 12:02

Izvajalec del na Kandijskem mostu je danes začel z asfaltiranjem, zato bo most predvidoma tri dni med 8.30 in 12.30 uro zaprt tudi za pešce in kolesarje. Asfalt ima pri vgradnji izjemno visoko temperaturo (okrog 150 °C), zato izvajalec prosi, da obiskovalci upoštevajo zaporo in v omenjenem obdobju ne poskušajo prečkati gradbišča, saj lahko v nasprotnem primeru pride do hude nesreče.

kandijski.jpg
Kandijski most
Foto: MO Novo mesto

Pred in po asfaltiranju bo prehod za pešce v naslednjih dneh omogočen samo po pločniku.

Prenovili bodo Kandijski most.png
Prenovili bodo Kandijski most
Foto: STA, T.P.

Prenova mostu sicer traja nekoliko dlje, ker se je ob odprtju voziščne konstrukcije izkazalo, da je potrebno zamenjati tudi hidroizolacijo in obe diletaciji, kar prvotno ni bilo mogoče predvideti. Most bo po prenovi urejen kot podaljšek prenovljenega Glavnega trga, na prenovljeni površini pa bodo imeli pešci in kolesarji prednost pred avtomobili.

Kandijski most.jpg
Kandijski most
Foto: MO NM

Po podatkih Mestne občine Novo mesto bo prenova Kandijskega mosta skupaj z davkom stala nekaj manj kot 460.000 evrov, polovico naložbe pa namerava občina pokriti z evropskim denarjem, namenjenim za projekte trajnostne mobilnosti.

Ta najstarejši novomeški most bodo po prenovi uredili kot podaljšek prenovljenega Glavnega trga, zaradi enosmernega prometa pa bo njegov večji del namenjen pešcem in kolesarjem.

Kandijski most, sicer eden od treh cestno-prevoznih novomeških mestnih mostov, je železni cestni most, ki Krko preči na izteku Glavnega trga oz. pri mestnih tako imenovanih Karlovških vratih. 

Novomeščani so ga približno streljaj od kraja nekdanjega lesenega srednjeveškega mosta zgradili leta 1898. Dolg je 75 metrov, s svojo železno zakovičeno konstrukcijo pa sodi med redke in najstarejše tovrstne konstrukcije v Sloveniji. Leta 1992 so ga razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena.