Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Mirna Peč

AVDIO: Koliko ljudi je obiskalo Slakov in Pavčkov muzej?

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2019 09:03

Lani odprti Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči je prvo leto delovanja sprejel skoraj 15.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. V prostorih nekdanje mirnopeške osnovne šole bodo ob že postavljeni Slakovi zbirki do leta 2023 uredili še stalno Pavčkovo zbirko z več kot 600 razstavnimi predmeti in s pesnikovo knjižnico.

Kot prvo so v Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka postavili stalno razstavo Lojze Slak, virtuoz na diatonični harmoniki - Moje plošče so moje knjige, za katero so lani dobili Valvasorjev nagelj Slovenskega muzejskega društva, je na današnji novinarski konferenci spomnila vodja mirnopeškega muzeja Ljudmila Bajc.

Po podatkih mirnopeške občine prva stalna razstava prikazuje življenjsko in glasbeno pot na Jordankalu pri Mirni Peči rojenega harmonikarja Slaka in njegov prispevek k razvoju slovenske narodno-zabavne glasbe. Ob slikovnem gradivu, izdanih ploščah, osebnih predmetih in rekonstruirani glasbenikovi vadbeni sobe je zbirka obogatena z video posnetki, za najzahtevnejše obiskovalce pa so uredili tudi mediateko z dodatnim gradivom.

V okviru Slakovega in Pavčkovega muzeja deluje tudi tako imenovani Pavčkov dom v Šentjuriju, v samem muzeju pa je na ogled še interaktivni paviljon Čebelji svet, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo za promocijo svetovnega dneva čebel leta 2016.

Ljudmila Bajc je presodila, da je muzej postal stičišče kulture in krajevnega dogajanja, hkrati pa svojevrstna občinska informacijska točka. V njem so uredili muzejsko trgovinico, pri ponudbi katere sodelujejo tudi lokalni pridelovalci. Pripravili so več novih turističnih izdelkov, muzej pa je tehtno prispeval k turistični prepoznavnosti mirnopeške občine.

V nadaljevanju urejanja mirnopeškega muzeja bo sledila preureditev štirih nekdanjih učilnic v dodatne muzejske prostore, namenjene predvsem zbirkam v Šentjuriju rojenega Toneta Pavčka in drugih pomembnih Mirnopečanov. Vodja projekta postavitve Pavčkove stalne razstave Nataša Rupnik je dejala, da želijo Mirnopečani novo razstavo postaviti do 29. septembra 2023 oziroma do 95-letnice pesnikovega rojstva.

Pri postavitvi sodelujejo s Pavčkovo družino, ki bo prispevala več kot 600 literatovih predmetov in 2500 njegovih knjig. Za Pavčkovo razstavo bodo namenili 230 kvadratnih metrov oziroma enako veliko površino, kot so jo za Slakovo.

Nataša Rupnik je navedla še, da naj bi delovanje mirnopeškega muzeja letos stalo približno 90.000 evrov, približno 70-odstotkov stroškov pa bo muzej pokril z lastno dejavnostjo. V muzeju sicer načrtujejo tudi občasne razstave, je pristavila.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic o muzeju in kadrih


Vodja Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka Ljudmila Bajc