3_eva boto Svet24.si

Eva Boto je svoje sanje uresničila že pri rosnih...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

kris Svet24.si

VIDEO: »Lahko se igram brez opornice in brez nje ...

profimedia-0191626479 Dobra karma

Kako žalostno! Bivši mož Petri želi bolnega ...

lado branko Njena.si

Bizovičar v pižami po središču Ljubljane

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Novice Radeče

AVDIO: Pahor in Katičeva obiskala Prevzgojni dom Radeče

Piše: STA

Čas objave:
11.06.2019 06:55

Predsednik republike Borut Pahor in pravosodna ministrica Andreja Katič sta včeraj ob dnevu odprtih vrat obiskala Prevzgojni dom Radeče. Oba sta v svojih nagovoril ocenila, da dom, v katerem je trenutno na prevzgoji 24 mladostnikov, slednjim ponuja odlično priložnost, da dobijo navdih za novo življenje, ki jih še čaka.

Po Pahorjevih besedah lahko mladostniki, ki so v prevzgojnem domu pristali zaradi storjenih kaznivih dejanj, dajo pečat ustvarjalnosti in iskanju novih poti. Glede zaposlenih v domu je dejal, da so to ljudje, ki v javnosti niso znani, a so svojemu delu z mladostniki predani, saj jih želijo navdihniti za neko novo življenje. Zaposleni nemalokrat postanejo tudi zaupniki mladih ljudi, ki so se znašli v stiski iz različnih razlogov, je dejal.

Pahor meni, da sta notranja samozavest in samopodoba mladih v prevzgojnem domu ranjeni, zato rabijo pomoč, ki pa jo ne sprejemajo takoj. "Veliko pedagoškega in drugega znanja ter veliko srčnosti je potrebno, da ti mladi ljudje najdejo veliko sonca skozi temne oblake njihovih dosedanjih izkušenj," je dejal Pahor, zaposlene v radeškem prevzgojnem domu pa pozval k obisku predsedniške palače.

Mlade je pozval, naj svojim vzgojiteljem dajo priložnost, da bi jim lahko pomagali, saj je pred njimi še celo življenje.

Katičeva pa je dejala, da mora vsak posameznik zbrati toliko energije, da življenje lahko usmeri v pravo smer.

Prevzgojni dom Radeče, ki je prve mladoletnike na prevzgojo sprejel leta 1952, lahko sprejme 47 mladoletnikov. Njihovo povprečno število je letos znašalo 24, prevzgojni ukrep pa prestajajo tudi štirje tujci, med katerimi je eden na begu.

Najmlajši letošnji mladoletnik je bil star 15,6 leta, najstarejši pa 22,2 leta. Skupna značilnost mladoletnikov je, da so bili sodno obravnavani zaradi različnih kaznivih dejanj, a je bila nato predhodna obravnava neučinkovita. Vzrok prestopniškega vedenja so pogosto čustvene in vedenjske težave, tudi motnje, vzgojna neuspešnost, opustitev šolanja, neurejeni družinski odnosi in eksperimentiranje z različnimi psihoaktivnimi substancami.

Pravosodna ministrica Andreja Katič o usmeritvi življenja na pravo pot


Predsednik države Borut Pahor o navdihu mladim za novo življenje