32-mame-hranazadojencke Odkrito.si

Hrana za dojenčke je presladka

vila na hvaru, prevara Svet24.si

VIDEO: Neobstoječa vila na Hvaru. Cena najema: ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

avtodomi Svet24.si

Namesto da bi jim računali, jih pustijo, da ...

kim kardashian, nenealičena Svet24.si

FOTO: To je Kim Kardashian brez ličil

helena blagne Njena.si

To je obvezno opravilo Helene Blagne

SIT2018_polfinale1_fotoMiroMajcen-162 Njena.si

Ana Klašnja kar zgoraj brez

Novice Krško

AVDIO: Posavje z namakalnimi in oroševalnimi sistemi proti pozebi

Piše: STA

Čas objave:
17.07.2019 09:36

Državna sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša in Jože Podgoršek sta obiskala Posavje. V Leskovcu pri Krškem sta se udeležila sestanka o namakanju in potrebah po črpališčih, obiskala sta krško podjetje Evrosad, tamkajšnje vodno črpališče in nasade ter zelenjadarsko kmetijo Turk v Brodu pri Podbočju.

Strniševa je ob obisku Evrosada povedala, da sta si Podgorškom v Krškem najprej ogledala gradnjo prvega od treh savskih črpališč za namakalno vodo, ki jih bo javno podjetje Infra namesto nadomestila za spremembo namembnosti prostora zgradilo v okviru urejanja infrastrukture ob gradnji spodnjesavske hidroelektrarne Brežice.

S temi skupaj do približno tri milijone evrov vrednimi črpališči je Posavje na dobri poti, da se uvrsti med regije, ki bodo najbolje opremljene z namakalnimi in oroševalnimi sistemi proti pozebi. S tem bo to območje tudi prilagojeno podnebnim spremembam, je dodala. Za preostali dve črpališči nižje ob Savi oz. ob vodnem zajetju hidroelektrarne Brežice - eno še na območju Krškega in eno na Brežiškem - sicer že pridobivajo potrebno dokumentacijo. Če zanju ne bodo potrebovali okoljevarstvenega soglasja, pa bi lahko Infra gradbeno dovoljenje za obe dobila v nekaj mesecih, je ocenila. S temi črpališči bodo do namakalne vode prišli hitreje, kot bi v primeru drugačnih projektov. Nanje pa bodo lahko z dodatnimi črpalkami priključili preostali namakalni sistem s povezavo do kmetij in drugih kmetijskih gospodarstev.Drugo krško črpališče bi lahko združili tudi s tamkajšnjim že delujočim namakalnim sistemom Kalce-Naklo, s čimer bi namakalne površine še okrepili, medtem ko bo brežiško delovalo v smeri tamkajšnje Vrbine in Arnovega sela. Uporabnik prvega črpališča, katerega gradnja je pred končanjem, bo sicer podjetje Evrosad, je pristavila sekretarka. Državna sekretarja sta si v sadnih nasadih podjetja Evrosad ogledala tudi, kako so tam odpravili posledice zadnjih dveletnih zaporednih spomladanskih pozeb.

Strniševa je ob tem poudarila, da je zadovoljna, da so družba Evrosad, Posavje in krška občina po omenjenih pozebah dobili površine, opremljene z zaščito proti slani. Opremo teh nasadov so sicer denarno podprli tudi prek posebnih t. i. podnebnih razpisov, ki jih je kmetijsko ministrstvo pripravilo z namenom prilagoditve sadjarstva in drugih kmetijskih sektorjev škodi, ki jo povzročajo podnebne spremembe, je še dejala.

Državna sekretarka Tanja Strniša o namakanju v Posavju

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša o namakanju v Posavju