900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

F&V: Prihaja »Tonček« - nov film Uroša Raztresena

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.12.2017 08:33

V belokranjske kinematografe prihaja nov film belokranjskega režiserja Uroša Raztresena. "Tonček – Mama, kaj dns ne bo dana?" je narejen po predlogi Tonija Gašperiča.

Z gostoma se bomo pogovarjali danes malo pred 13:30 v programu Radia Krka, v oddaji »S Krko naokoli«.

O filmu:

Leta 2007 je Toni Gašperič izdal knjigo spominov na otroštvo in odraščanje v rodni Metliki pod naslovom Povej jim. V njej so objavljene krajše zgodbe, polne čustev, humorja in trpkih spominov. Med njimi boste našli tudi zgodbo z naslovom Mama, kej dns ne bo jutra (pisca scenarija Mio Čikić in Uroš Raztresen sta za film jutro v naslovu  zamenjala z dnevom). Gre za dogodek iz življenja Tončka,  fanta s socialnega obrobja, navdušenega nogometaša, ki mu sovrstniki obljubijo, da ga bodo vzeli s seboj na pravo nogometno tekmo v Maribor. Toda v noči pred odhodom mu pobalini pripravijo neprijetno presenečenje v hiši v kateri živi z mamo in psom. Za Tončkom je dolga noč,vendar ga to ne prizadene toliko kot misel, ki ga spreleti, ko dolgo ni jutra, da dneva morda sploh nikoli več ne bo…Tej osnovni zgodbi sta pisca scenarija dodala še na smetišču najden nogometni dres, za katerega se izkaže, da je pripadal svetovno znanemu nogometašu.

Za razliko od dosedanjih Raztresenovih filmov – Črno na belem, Prigode kmeta Pajota I in II ter Vrnitev Lojzeta Maškute iz Amerike – pri Tončku ne gre za humorni izdelek, pač pa za pretanjen prikaz pokvarjenosti sveta, v katerem ni prostora za poštenost, naivnost ali kakršno koli različnost. Vlogo Tončka je odigral Jože Rožman, mamo Anica Mokrovič, film je bil posnet z denarno pomočjo metliške Občine, v njem pa sodeluje še vrsta mladih amaterskih igralcev. Glasbo so ustvarili Jani Lipičnik, Darko Bubnjič in Uroš Raztresen, ki je stal tudi za kamero.

Film, ki traja petdeset minut, bo premierno predvajan 17. decembra, ob 17. uri v semiškem kulturnem centru, dan za tem v metliškem kulturnem domu, 22. decembra pa v črnomaljski kino dvorani. Ustvarjalci filma so se odločili, da bodo prostovoljne prispevke za ogled filma podarili belokranjskemu društvu Sožitje,  ki pomaga  otrokom s posebnimi potrebami.  

O ekipi:

Člani društva za kulturno in umetniško dejavnost Črno na belem, so film ustvarjali zadnja 3 leta. Zaradi veliko tehničnih in vsebinskih sprememb se je snemanje zaključilo šele letošnjo pomlad.

Med snemanjem je ekipo zaradi hude bolezni zapustil eden od članov filmske ekipe Darko Grgič, ki je v filmu odigral vlogo prodajalca. Vse še planirane scene so tako ostale neposnete in nedokončane.

Društvo za kulturno in umetniško dejavnost iz Primostka je društv,o v katerem se zbira ekipa filmskih navdušencev in ustvarjalcev z območja Bele krajine. V večini gre za popolnoma amaterske ustvarjalce, ki s svojo igralsko ali drugo ljubeznijo do filma, ustvarja razna avdio vizualna dela.

Režija: Uroš Raztresen
Ideja in zgodba: Miomir Čikić, Toni Gašperič
Scenarij: Uroš Raztresen, Miomir Čikić
Kamera in ton: Uroš Raztresen
Glasba: Jani Lipičnik, Uroš Raztresen, Darko Bubnjič
Na snemanju so pomagali še: Sašo Jakljevič, Aljaž Vidmar, Uroš Jakofčič, Simon Bucik in ostali člani društva

Igralska zasedba:
TONČEK – Jože Rožman
MAMA – Anica Mokrovič
DOMINIK – Dominik Starašinič
BORNA – Borna Miljavac Purgar
DAVID – David Starašinič
SODELAVEC – Janez Fir
SODELAVEC – Martin Matekovič
SODELAVEC – Jože Matekovič
PRODAJALKA – Nikolina Cindrič
PRODAJALEC – Darko Grgič
PUNCA V AVTU – Urška Starešinič
PUNCA V AVTU – Polona Gorše
ŠEF – Matija Brunskole
NATAKARICA – Franja Muc

V filmu se pojavijo še: Peter Vukovič, Karmen Simonič, Matej Zajc, Rok Babič, Janez Pezdirc, Suzana Puškarić, Simona Plut, Polona Plut, Anja Jakljevič, Katja Jakljevič, Urška Jakljevič, Mojca Ivanušič, Anamari Horvat, Aleš Šuštarič, Aleksander Vukovič, Božidar Mokrovič, Liljana Vlašič, Marjan Tomc, Miomir Čikić, Jaka Žagar, Tadej Nemanič

Dosedanje filmske reference Uroša Raztresena:

Amaterski film Črno na belem (letnik 2005), Celovečerni film Prigode kmeta Pajota (letnik 2010), Prigode kmeta Pajota 2, Vrnitev Lojza Maškute iz Amerike