gojmir lesnjak gojc Odkrito.si

To je nočna mora Gojmirja Lešnjaka - Gojca!

Mojca Žnidarič Svet24.si

Poslanki kazen na dan izvolitve

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

Šerbi Svet24.si

Neposredna in nasmejana Šerbi se je usedla v srca...

diana sarah smucanje Svet24.si

Meghan in Kate primerja s sabo in princeso Diano

Bine Volcic z menijem fatalnega vecera_resize Njena.si

Znan slovenski kuhar intenzivno trenira

Saša Lendero Njena.si

Kdo je tako zlomil Sašo Lendero?

Novice Novo mesto

AVDIO: Prihajajo Novomeški poletni večeri

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.07.2018 13:30

V četrtek se začenjajo tradicionalni Novomeški poletni večeri, ki bodo letos izjemoma na gradu Grm.

Vsak četrtek do konca julija in še ves avgust, pa tudi dve soboti bo novomeška Goga kot organizatorica, gostila mojstrice in mojstre besede, ljudi, ki so vrhunski na svojih področjih, ki so artikulirani eruditi in ozaveščeni posamezniki. Pestrim pogovornim večerom bodo sledili koncerti, vsak pogovorni večer pa bo zaključen z glasbenim nastopom »hišnega benda«, kar bo tudi letošnja novost. Predstavil se bo trio vokalistke in pianistke Ane Čop, basista Petra Smrdela in bobnarja Žigo Smrdela.

V studiu oddaje »S Krko naokoli« smo danes gostili vodjo programa Novomeških poletnih večerov Vesno Kelbl Canavan. Predstavila je program festivala, ki ga radoživa in radovedna publika že težko pričakuje.

Prvi koncert v sklopu festivala bo ta četrtek ob 21.uri, ko bo nastopil Mešani pevski zbor Pomlad, v soboto ob 11.uri pa bo na ogled predstava za otroke Pesnik išče pero. Prihodnji teden - v četrtek ob 20.uri - bodo v sklopu pogovornega večera gostili dve izjemni ženski, ki bosta govorili o ženskah, 26. julija pa bo sledil še aktualen pogovorni večer, namenjen Kataloniji.

Tudi avgustovske četrtke bodo zaznamovali pogovorni večeri – najprej bo Tadej Golob gostil Mileno Zupančič, zatem se bo Jelka Ciglenečki pogovarjala z Vinkom Möderndorferjem, v soboto, 11.avgusta, bo koncert Rudija Bučarja in zasedbe Istrabend, Jedrt Jež Furlan bo v nadaljevanju pogovornih večerov gostila Mirta Komela in Gorana Savića, 23.avgusta bo najprej dobrodelna dražba knjig, zatem pa nadaljevanje ob praznovanju 20-letnice Založbe Goga. Festival Novomeški poletni večeri bodo sklenili z razglasitvijo nagrade za najboljšo kratko zgodbo v sklopu sestrskega festivala Novo mesto Short.

Festival Novomeški poletni večeri se je med občinstvom dobro prijel, zato organizator tudi letos pričakuje odličen obisk. Res, da je lokacija nekoliko spremenjena, saj jih je v to prisilila obnova mestnega jedra, vendar so gosti zagotovilo, da bodo večeri zanimivi in sogovorniki pronicljivi.

Program Novomeških poletnih večerov:

Četrtek, 12. 7., ob 21.00: PoPmlad – Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto, koncert

Mešani pevski zbor Pomlad je lani decembra praznoval 25-letnico delovanja v polni dvorani Marof, kjer so poželi stoječe ovacije. Sodelovali so z več kot 20 pevskimi zbori in glasbenimi zasedbami iz Slovenije in tujine. Od leta 2004 se posvečajo zborovski predelavi znanih slovenskih pop napevov: Ne čakaj na maj, Čez šuštarski most, Poletna noč … V priredbah zborovodkinje Alenke Podpečan in vrhunskih novomeški glasbenikov, kot so DMP, Dan D, Kovači, Tretji kanu, MRFY, Barakuda, ohranjajo in popularizirajo žlahtno slovensko popevko. Za mlade vseh starosti. Zasedba: Marijan Dović, violina, Ana Arh, violončelo, Jera Rot, violina, Maja Bevc, viola, Miro Tomšič, bobni, Tomaž Koncilija, bas kitara, Dušan Pavlenič, kitara, Jernej Šuštaršič, klaviature, Marko Jenič, trobenta, Mojca Vegelj, flavta, Jakob Saje, klarinet, Simon Rezelj, saksofon. V primeru dežja dogodek odpade.

Sobota, 14. 7., ob 11.00: Pesnik išče pero, predstava za otroke

Cvetka Bevc in njeno "Polhovo pero": Glasbena pravljica o pesniku polhu Puhiju, ki izgubi svoje pesniško pero in ne more več pisati pesmi. Poskuša s krempeljcem, z drugimi peresi, po nasvetu gozdne vile gledati v zvezde, a nič ne pomaga. Nazadnje mu sraka Šavra, ki je našla pero, ponudi, da mu ga vrne, a le če ji napiše sonet. Bo Puhi uspel brez svojega peresa napisati pesem za svoje pero? Hudomušno, dramatično, razgibano, s petjem in lutkami. Cvetka Bevc je pisateljica, pesnica, scenaristka, performerka, glasbenica. Piše za odrasle in otroke, ustvarja tudi dramska besedila. Andraž Polič je avtor številnih pesniških zbirk in glasbenik. Ustvaril je glasbo za več deset gledaliških predstav doma in v tujini. Besedilo songov in uglasbitev: Cvetka Bevc in Andraž Polič. Izvajalca: Andraž Polič (kitara, vokal, polh Puhi) in Cvetka Bevc (vokal, lutke)

Četrtek, 19. 7., ob 20.00: Dve izjemni ženski o ženskah, pogovorni večer
Svetlana Slapšak in Ksenija Horvat (moderatorka): Doktorica znanosti, profesorica, disidentka, aktivistka, prevajalka, živa enciklopedija antropologije, antičnega sveta, teorije spola in balkanologije; kolumnistka, pisateljica žanrskih romanov – je skopi opis vsestranske Svetlane Slapšak. Pri založbi Goga je doslej objavila dve deli: antropološke eseje Kuhinja z razgledom in roman Istomesečniki; knjiga o ženskah v Beogradu v devetdesetih letih preteklega stoletja je tkana gosto, duhovito, ironično, tekoče in živahno. »Prišel sem do zaključka, da ženska prekaša moškega v nadarjenosti za življenje, tako da sem z lahkim srcem prestopil v feministične vrste,« je ob branju zapisal spreobrnjeni Dušan Jovanović. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat, novinarka televizije Slovenija, ki v pogovorih na nacionalni televiziji vedno znova demonstrira visoke profesionalne standarde. Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (klavir, vokal), Peter Smrdel (bas), Žiga Smrdel (bobni).

Četrtek, 26. 7, ob 20.00: Pogovoriti se moramo o Kataloniji, pogovorni večer
Milan Kučan, Bojan Brezigar in Luka Lisjak Gabrijelčič (moderator): »Ne s policijskim nasiljem, ne s kriminaliziranjem političnih nasprotnikov, ne z zapori in ne s sodišči, temveč z dialogom. Z dialogom tudi o vprašanjih, zaradi katerih veliko Kataloncev v Španiji ne prepoznava države, ki je prijazna do njihove nacionalne identitete in prihodnosti,« je prvi predsednik Slovenije Milan Kučan lani pozival k dialogu Barcelono in Madrid. Novinar in politolog Bojan Brezigar, z vprašanji manjšin v Evropi se ukvarja že več kot štiri desetletja, je avtor knjige Šest dni v Kataloniji, kronike doživetij ljudi, ki so prišli spremljat referendum o samoodločbi Katalonije in se znašli sredi divjanja španske policije. Kakšen konec bo imela ta zgodba, če ga bo sploh imela? Pogovor bo vodil Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in analitik slovenske realnosti. Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (vokal), Rebeka Zajc (klavir), Peter Smrdel (bas), Žiga Smrdel (bobni).

Četrtek, 2. 8., ob 20.00: Kot bi Luna padla na Zemljo, pogovorni večer
Milena Zupančič in Tadej Golob: »Bog je ornk roko nad teboj držal!« si reče Milena na koncu. Biografija Milene Zupančič Kot bi Luna padla na Zemljo izpod peresa Tadeja Goloba v enajstih poglavjih in na skoraj 400 straneh gladko teče in zajame njeno življenje, kot se ga Milena spominja danes. Pripoved teče, kot teče njen spomin. Zapisano z njenimi besedami, v njenem ritmu. Začne se na pokopališču prvega novembra, vmes potujemo z njo po nekdanji veliki državi, preden so jo, tako pravi Milena v prispodobi, »zaprli v majhno stanovanje.« Ženska, igralka z veliko začetnico, ki brez dlake na jeziku pove, kar nam gre. Tadej Golob je avtor mnogih romanov, najbolj zaposlen pisec biografij in avtor uspešnice Jezero, lani najbolj prodajane knjige v Sloveniji. Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (vokal), Luka Zabric (saksofon), Miha Gantar (klavir), Luka Dobnikar (bas), Žiga Smrdel (bobni).

Četrtek, 9. 8., ob 20.00:Vse naše preteklosti, pogovorni večer
Vinko Möderndorfer in Jelka Ciglenečki (moderatorka): Vinko Möderndorfer je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ustvarjalcev, je pesnik, prozaist, gledališki in filmski režiser ter dramatik. Vsako leto zbuja Slovenijo tudi prek TV ekranov kot predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada z znamenitimi in odmevnimi govori. Ustvarja že več kot štirideset let, dobil je večino slovenskih literarnih nagrad. Druga preteklost je njegov najobsežnejši in najambicioznejši roman doslej. Veličastna freska o neki dolini pred in po drugi svetovni vojni in hkrati roman o tem, kako je fant srečal dekle. Tudi roman o pisanju in pisatelju. »Vsaka zgodba je samo zgodba o življenju.« Jelka Ciglenečki je urednica pri Založbi Goga. Pogovoru bo sledil koncert festivalskega hišnega benda v zasedbi: Ana Čop (vokal), Nejc Škofic (klavir).

Sobota, 11. 8., ob 21.00: Istrska mineštra, koncert
Rudi Bučar in Istrabend: Rudi Bučar z Istrabendom in s petimi zgoščenkami, zadnja nosi naslov Šentiment (2017), istrsko glasbeno izročilo širi v vse vogale Slovenije. Zadnjo zgoščenko je skupaj z bendom sooblikoval tudi z Leo Sirk, Matevžem Šaleharjem – Hamom in Boštjanom Gombačem. Desetletje in še več ohranja kulturno dediščino z mojstri kreativne interpretacije tudi tako, da spretno prehaja med glasbenimi žanri. Etno, folk, rock in zborovski toni. Žanrsko neobremenjen je nastopal tudi na festivalih popevk. Zasedba: Rudi Bučar (glas, kitara), Janez Dovč (harmonika), Goran Krmac (tuba, topotalnik), Gaber Radojevič (oblikovalec zvoka).

Četrtek, 16. 8., ob 20.00: Tmin Peaks
Mirt Komel, Goran Savić, Jedrt Jež Furlan (moderatorka): Detektivski roman Medsočje se začne z mrtvo mestno lepotico; razgaljeno in privezano na razklano lipo sredi trga. Izkaže se, da ni razklana le lipa, temveč tudi zgrožena lokalna skupnost. Zaradi nenavadnosti primera na teren vpokličejo posebno detektivko, Dante D., s katero stopi Erik Tlomm, junak romana, v partnersko preiskovalno razmerje. »Od razklane lipe in razklanega Medsočja je samo en korak do razklane Slovenije in razklanih Slovencev. Ampak prvi in poglavitni razkol teče znotraj nas samih,« je pisatelj in filozof Mirt Komel povedal za Buklo. Sogovornik Goran Savič iz Evropskega inštituta za vedenjske študije je strokovnjak za ugotavljanje verodostojnosti izjav s poligrafom. Jedrt Jež Furlan je sodelavka Založbe Goga.

Četrtek, 23. 8., ob 19.00: Dobrodelna dražba knjig
Izklicevalec Luka Piletič: Založba Goga že skoraj desetletje ponuja rezidenčne programe tujim ustvarjalcem, veliko težje pa pridejo do sredstev, ki bi zagotavljala rezidenčno bivanje slovenskim pisateljem v Novem mestu. Udeležite se dražbe in si zagotovite redke in zanimive pakete knjig, pri tem pa podprite štipendiranje sodobnih slovenskih avtorjev!

Četrtek, 23. 8., ob 20.00: Zabava za 20. rojstni dan založbe Goga
Začelo se je februarja 1998. Pod okriljem Društva novomeških študentov je izšla prva številka mladinskega časopisa Park, dve leti kasneje se je odprla knjigarna. Od prvega zbornika 100 nadnaravnih let Antona Podbevška do letos je pri Gogi izšlo skoraj 200 domačih in prevodnih del ter številne zgoščenke … Goga je založba, knjigarna, je tudi festival ulične umetnosti Rudi potepuški, so Novomeški poletni večeri s pogovori in koncerti, festival kratke proze Novo mesto short, je rezidenčni center. Na zabavo so povabljeni avtorje Goginih prvencev in nagrajenih del, ki bodo s kratkim branji predstavili delčke svojih opusov. In ker je založba "izšla" ne samo iz duha besed, temveč tudi iz glasbe, bodo na zabavi tudi plesali. Gostiteljici večera: Jelka Ciglenečki in Jedrt Jež Furlan.

30.8.-1.9.: Novo mesto, atriji ob Glavnem trgu, grad Grm:
Letos bo že tretji festival kratke proze Novo mesto short. Začel se je z julijsko razglasitvijo štirih nominirancev za nagrado Novo mesto, ki jo podeljujejo za najboljšo kratkoprozno zbirko minulega leta s pomočjo žirije v sestavi članov Društva slovenskih literarnih kritikov: Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Mojca Pišek, Žiga Rus. Razglasitev nominirancev je bila v sredo, 11. 7., ob 20.00 na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Glavnina festivala bo v zadnjem tednu avgusta v Novem mestu: pripovedovalski večer Umori na Balkanu, kjer bodo krvavo stran Alp predstavljali Tadej Golob, Boris Dežulović, Ervin Hladnik Milharčič in Svetlana Slapšak, koncert Katalene, pogovori z gosti in nominiranci na posebej lepih lokacijah mestnega središča, razglasitev zmagovalne zbirke preteklega leta in zajtrk z nagrajencem.

Oddaja SKN: Prihajajo Novomeski poletni veceri