Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

AVDIO: Projekt Zeleno Posavje dosegel več kot 70.000 ljudi

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2019 19:58

Brežiška Komunala, ki se je kot vodilni partner povezala s komunalnimi podjetji občin Krško, Sevnica, Radeče in Rogaška Slatina, je danes predstavila izide enoletnega varstveno-okoljskega projekta Zeleno Posavje - za naravo in zdravje. Ta je stal 140.000 evrov, od tega je bilo okoli 90.000 evrov sredstev EU, pritegnil pa je več kot 70.000 ljudi.

Jadranka.jpg
Direktorica Komunale Brežice Jadranka Novoselc
Foto: Goran Rovan

Direktorica Komunale Brežice Jadranka Novoselc je na današnji novinarski konferenci v Brežicah povedala, da so z omenjenim projektom želeli predvsem okoljsko ozaveščati, spodbuditi vnovično uporabo predmetov in oklestiti količino odloženih kosovnih odpadkov.

Vanj so pritegnili več kot 70.000 ljudi in v okviru projektnih dejavnosti zbirali odpadno jedilno olje, opozarjali na problem odvržene hrane in vseprisotne plastike ter koristnosti pitja vodovodne vode. Zbirali so tudi odpadno kavno usedlino in še uporabne predmete.

Da bi omejili količino odpadne hrane so v vzgojno-izobraževalnih zavodih, gostinskih objektih in v gospodinjstvih izvedli analizo in med drugim ugotovili, da v posavskih šolah in otroških vrtcih zavržejo do dve petini pripravljene hrane, kar v posamezni šoli na leto pomeni tudi do 12 ton.

Hkrati so ugotovili, da so glavni dejavnik za zavrženo hrano prehranjevalne navade in zato pozvali, da naj to vprašanje prvenstvo začnejo reševati starši z vzgojo doma.


Za zbiranje odpadnega jedilnega olja, ki v glavnini neprimerno konča v kanalizaciji, so postavili šest uličnih zbiralnikov, šolarjem občin Brežice in Krško pa so razdelili posode za njegovo hišno zbiranje. V enem mesecu so zbrali skoraj 4000 litrov odpadnega jedilnega olja in s tem po oceni direktorice zaščitili več kot tri milijarde litrov vode. Sicer pa bodo zbiranje olja nadaljevali in v ta namen v Občini Brežice postavili še deset novih zbirnih posod.

V okviru opozarjanja na prednosti pitja vodovodne vode so razdelili več kot 400 vrčev za vodo, v občinah Krško, Bistrica ob Sotli in Radeče so postavili tri javne pitnike. Z ločenim zbiranjem kavne usedline, ki so jo nato odložili kot biološki odpadek, so te v samo sedmih gostinskih lokalih v slabem letu zbrali več kot 22 ton.

V projekt so vključili tudi socialno ogrožene družine, saj so v "zakladnici uporabnih stvari" poskrbeli za izmenjavo 15.000 še uporabnih predmetov, s čimer so količino odloženih odpadkov oklestili za skoraj sedem ton.

Med projektnimi cilji je Novoselčeva navedla še krepitev pogojev za rast malih ponudnikov tovrstne dejavnosti, izboljšanje in varovanje okolja, trajnostni razvoj, vključevanje ranljivih družbenih skupin ter krepitev zdravega življenjskega sloga.

S projektom Zeleno Posavje - za naravo in zdravje so se sicer prijavili na javni poziv za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja na območju Lokalne akcijske skupine Posavje.

Direktorica Komunale Brežice Jadranka Novoselc o projektu Zeleno Posavje