Katarina Čas Odkrito.si

Težki časi za Katarino Čas

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 12. decembra

dreamstime_xxl_105172804 Petisvet.si

Samo pogovarjala sem se z očetom, ki je bil že ...

strasbourg Svet24.si

FOTO in VIDEO: Napadalec, ki je na božičnem ...

Barron Trump, Wayne Rooney Svet24.si

FOTO: Sekira mu je padla v med, Barron Trump je ...

finalisti Njena.si

Denis in Franko o napadih na Aneto

reka ljubezni Njena.si

Konec Reke ljubezni zaznamoval razhod Irene in ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Šolski center Novo mesto odprl vrata

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.11.2017 12:52

Šolski center Novo mesto, ki je največja tovrstna ustanova v Sloveniji, je pripravil zdaj že tradicionalen Dan odprtih vrat, namenjen osnovnošolcem.

V dvorani Šolskega centra Novo mesto je včeraj potekal že tradicionalen Dan odprtih vrat. Med 12. in 18.uro so na stojnicah predstavili možnosti izobraževanja na srednjih šolah, ki delujejo pod okriljem novomeškega šolskega centra.

Devetošolci, pa tudi osmošolci, so lahko v spremstvu svojih staršev spoznali z izobraževalnimi možnostmi na Srednji strojni šoli, Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji, Srednji zdravstveni in kemijski šoli ter na Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli. Dijaki Šolskega centra so osnovnošolcem skušali predstaviti sproščen način sodelovanja med učitelji in mladimi, pa tudi različne publikacije, v sodelovanju s profesorji pa tudi poklice, za katere se mladi lahko izobrazijo v Šolskem centru Novo mesto.

Na Šolskem centru je vrsta različnih izobraževalnih možnosti. V skoraj 20 programih tako poteka izobraževanje za pomočnika tehnoloških procesov, instalaterja strojnih instalacij, oblikovalca kovin-orodjarja, kleparja-krovca, avtokaraoserista, avtoserviserja, mehatronika-operaterja, strojnega tehnika, elektrikarja, računalničarja, elektrotehnika, tehnika računalništva, bolničarja-negovalca, kemijskega, farmacevtskega ali kozmetičnega tehnika, obdelovalca lesa, mizarja, zidarja, tesarja, izvajalca suhomontažne gradnje, pečarja-polagalca keramičnih oblog, gradbenega ali lesarskega tehnika in podobno. Na voljo je vrsta izobraževanj za področje predšolske vzgoje, strojništva, informatike, elektronike, varstva okolja in komunale, lesarstva in kozmetike, pa tudi tehniška gimnazija.

Na šoli ljubiteljem športa nudijo številne dejavnosti, nadarjenim dodatne aktivnosti, hkrati pa poskrbijo, da se mladi spoznavajo tudi z življenjem in delom v drugih državah, saj sodelujejo v mnogih mednarodnih projektih.

Pogovarjali smo se z ravnatelji vseh srednjih šol na Šolskem centru Novo mesto, v našem programu pa smo gostili tudi direktorja Šolskega centra Novo mesto ing. Štefana Davida, ki pravi, da je odhod v srednjo šolo zagotovo družinski projekt. Na Dan odprtih vrat, ki bo v sredo (jutri) med 12. in 18.uro, že vrsto let prihajajo mladi v spremstvu staršev, ki jim ob poznavanju otroka in razmer na trgu dela lažje lahko usmerijo na pravo izobraževalno pot. Kot dodaja ing. David, na Šolskem centru Novo mesto izobražujejo za poklice, ki so iskani na trgu dela, lažje zaposljivi in ki kasneje omogočajo dostojno življenje. S Šolskega centra Novo mesto pa tudi v svetu srečujemo strokovnjake, ki so srednješolsko znanje nabirali prav v tej največji slovenski izobraževalni ustanovi.

Pogovor z direktorjem ŠC NM, ing. Štefanom Davidom


Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, ravnatelj Boris Plut


Srednja zdravstvena in kemijska šola, ravnateljica Damjana Papež


Srednja strojna šola, ravnatelj Sebastijan Brežnjak


Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, ravnateljica Damjana Gruden