mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Avdio: Starejši zaposleni – najbolj jih zanima učenje tujih jezikov

Piše: RK

Čas objave:
30.11.2018 05:20

Starajoča družba je realnost, s katero se soočajo tudi v podjetjih, saj je v delovnih okoljih vse več starejših zaposlenih.

Največja izziva sta, kako jih čim dlje ohraniti zdrave na delovnem mestu in kako njihovo znanje prenesti na sodelavce, da znanje ostane v podjetju. Pri tem pomagajo tudi brezplačna izobraževanja. Novi cikel se že začenja tudi na CIK Trebnje.


Izkušnje izvajalcev izobraževanj za starejše zaposlene kažejo, da začetni strah in negotovost, ki sta posledica spremembe oziroma vključitve v izobraževanje, kmalu zamenja hvaležnost.

»Mislim, da je izraz hvaležen ustrezen. Ko vidi, da je prišel v super program, kjer je bodisi sklepal nova poznanstva, nova prijateljstva, hkrati pa nadgradil svoje znanje ali pridobil čisto novega, mogoče, kar si je želel, pa si ni upal, je to za njega odlična izkušnja. Hkrati pa je to znak za zaposlene, da delodajalcu ni vseeno za njega, če ga napoti na izobraževanje,« pravi direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja. 


Zelo pomembno je, kako podjetje predstavi vlogo vsakega zaposlenega in kako ga seznani, kaj od njega pričakuje. Starejši zaposleni se radi učijo tujih jezikov, hkrati pa se vse bolj zavedajo, da ni izobraževanje le učenje računalništva, tujih jezikov itd., ampak so se pripravljeni seznaniti tudi z učinki zelišč, pripravo in pridelavo hrane, skratka z zanimivimi aktualnimi vsebinami, ki pritegnejo čedalje več slušateljev.


Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, ki je del Zveze ljudskih univerz Slovenije, že skoraj šest desetletij skrbi za kakovostno izobraževanje odraslih, predvsem iz ranljivih skupin, v zadnjih letih pa so s sofinanciranjem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada nova znanja brezplačno ponudili tudi številnim starejšim zaposlenim, ki predstavljajo vse večji delež v strukturi zaposlenih v delovnih okoljih.

S še tremi partnerji želijo zagotoviti, da bodo starejši zaposleni svoje temeljne in poklicne kompetence brezplačno nadgrajevali tudi prihodnja tri leta. Zainteresirani se na brezplačna izobraževanja že lahko prijavijo neposredno na CIK Trebnje.

Eva Mermolja

o izobraževanju starejših zaposlenih