hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Trebnje

AVDIO: Trebnje z okolico v znamenju »visoke kulture«

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.06.2018 13:20

V Trebnjem bo nocoj še eden v nizu koncertov »Četrtkovih sozvočij«, že v soboto pa prihaja 51. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov.

Glasbena šola Trebnje in Galerija likovnih samorastnikov Trebnje letošnji niz izjemnih glasbenih dogodkov, cikel koncertov komorne glasbe pod skupnim naslovom Četrtkova sozvočja, zaključuje danes ob 19.30 s koncertom klavirskega tria Amael, ki deluje od oktobra 2000. 17 let skupnega muziciranja po Evropi in ZDA trio uvršča med najuglednejše komorne glasbene skupine. 

Letošnja Četrtkova sozvočja so februarja začeli z večerom učencev Glasbene šole Trebnje. Sledil je niz koncertov s komornimi zasedbami, v katerih se je predstavil tudi učitelj Glasbene šole Trebnje - marca godalni kvartet Al Fine z violinistko Urško Trček Lanarčič, aprila kvartet flavt Traverso s flavtistko Špelo Lampret, maja je sledil koncert kvarteta kitar Mascara s kitaristom Mitjem Režmanom.

Povezovanje kulturnega in izobraževalnega področja ima v občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno dolgoletno tradicijo in velik pomen. Takšno sodelovanje so prav lani nadgradili s tako imenovanim Letom kulture Temeniške in Mirnske doline, s katerim so obeležili jubilejni, 50. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje. To soboto pa se bo začela že 51. izvedba tega enotedenskega dogodka, na katerem bo sodelovalo devet umetnikov iz šestih držav, ki jih je letos prvič na podlagi javnega poziva, izbral strokovni svet Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Prav vsi na trebanjski tabor prihajajo prvič.

Posebno doživetje bo tudi klepet z umetniki med ustvarjanjem. Vsak od njih je svojstven, zanimiv, iskriv in drugačen sogovornik. Obiskovalci se bodo z ustvarjalci lahko družili od nedelje do petka, morda z njimi posneli kakšen »selfie« in tako širili kulturna doživetja na taboru v svet.

V edinstvenem okolju zbirke naivne umetnosti bodo letos ustvarjali Rezka Arnuš, Mitja Kokol in Branka Pirc iz Slovenije, Marc Bourlier in Margot iz Francije, Irina Garshina iz Ukrajine, Minna Lehvaslaiho s Finske, Charles Visconage iz ZDA in Yudit Yitzhaki iz Izraela.

Na to temo danes tudi v oddaji "S Krko naokoli".

Oddaja SKN na cetrtkovih sozvocjih Trebnje